Pęczotto z dynią i cukinią

Pęczotto z dynią  i cukinią to klasyka mojej jesiennej kuchni. Niezwykle prosta i przepyszna receptura. Zawiera w sobie to co o tej porze najlepsze, syci i rozgrzewa. Danie idealne na chłodne dni, kiedy nasz organizm wręcz domaga się konkretnych i pożywnych posiłków. Tak naprawdę, na bazie tego przepisu możecie wykonać kilka różnych dań. Może to być nadal pęczotto tyle, że z innymi składnikami lub kaszotto, risotto czy gryczotto. Tworzymy posiłek zależny od naszych upodobań smakowych, zawartości lodówki czy pory roku. Możliwości jest naprawdę wiele.

PĘCZOTTO-Z-DYNIĄ Pęczotto z dynią i cukinią

Składniki:

na 4 porcje

1 szklanka pęczaku

3 łodygi selera naciowego

1 duża cebula

2 ząbki czosnku

1 mała żółta cukinia (może być zielona)

3 szklanki pokrojonej w kostkę dyni ( u mnie hokkaido)

2 łyżki oleju kokosowego

łyżeczka suszonego oregano

1/2 papryczki chilli (można dać mniej lub więcej)

łyżka pestek dyni

świeżo zmielony czarny pieprz i sól morska

1/2 łyżeczki wędzonej papryki (można pominąć)

 1 litr domowego bulionu warzywnego (ewentualnie wody)

PĘCZOTTO-Z-CUKINIĄ Pęczotto z dynią i cukinią

Przygotowanie:

  1. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i podsmażamy dynię kilka minut, aby ładnie się zrumieniła (dzięki temu będzie mieć lepszy smak). Zdejmujemy z patelni dynię i czynność powtarzamy z cukinią.
  2. Przygotowujemy bazę do pęczotto. Selera naciowego, cebulę, chilli i  czosnek kroimy w drobną kostkę, W garnku o grubym dnie rozgrzewamy łyżkę oliwy i całość podsmażamy na małym ogniu. Tak, aby była jedynie szklista nie zrumieniona.
  3. Do podsmażonej bazy dodajemy kaszę pęczak oraz oregano i smażymy około minuty. Następnie wlewamy 500 ml bulionu lub wody. Solimy, pieprzymy i gotujemy na średnim ogniu przez około 15 minut. Po tym czasie kasza wchłonie większość bulionu.
  4. Dodajemy do kaszy podsmażoną dynię oraz cukinię, dolewamy bulion i gotujemy około 10 minut.
  5. Po tym czasie pęczak powinien wchłonąć bulion i być miękki, podwoi również swoją objętość.
  6.  Gotowe pęczotto posypujemy podprażonymi na suchej patelni pestkami dyni i wędzoną papryką, Możemy też skropić dobrej jakości oliwą.