Pasta z fasoli podawana z jajkiem sadzonym

Nie wiecie co zjeść na śniadanie ? Pasta z fasoli podawana z jajkiem sadzonym sprawdzi się idealnie :). Może też stanowić lekką kolację. Bardzo lubię przygotować tego typu pasty. Szczególnie, gdy lodówka świeci pustkami, a w skrzynce czekają puszkowe zapasy na kryzysowe momenty w kuchni :). Bardzo Wam polecam !

pasta-z-fasoli-686x1024 Pasta z fasoli podawana z jajkiem sadzonym

Składniki:

na 2 porcje

1 puszka czerwonej fasoli o wadze 400 g

duża garść natki pietruszki

1 ząbek czosnku

1 płaska łyżeczka soli

1/2 łyżeczki kuminu

1/2 łyżeczki papryki wędzonej

1/2 łyżeczki papryki słodkiej

świeżo zmielony czarny pieprz

1/3 szklanki oleju rzepakowego

2 jajka

sezam, posiekana natka pietruszki, kilka liści szpinaku (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  • Fasolę odsącz, opłucz i przełóż do naczynia blendera.
  • Dodaj resztę składników i zmiksuj na pastę.
  • Na patelni usmaż jajka sadzone.
  • Pastę podawaj z jajkiem sadzonym i szpinakiem, posypaną sezamem i natką pietruszki. Możesz też pastę skropić dobrej jakości oliwą.
  • Świetnie sprawdzi się również na kanapkach lub jako dip do warzyw.