Pancakes z czerwoną porzeczką

Pancakes – prawdziwe amerykańskie śniadanie zagościło na moim stole 🙂 To świetny pomysł na leniwy weekendowy posiłek. Amerykanie bardzo często serwują te lekkie i puszyste placuszki z bekonem i syropem klonowym. U mnie jednak – pancakes z czerwoną porzeczką. Słodycz syropu klonowego przełamana kwaśnym smakiem porzeczki, to zdecydowanie jedno z lepszych połączeń 🙂

Na moim śniadaniowym talerzu bardzo często goszczą różnego rodzaju placuszki, naleśniki, racuchy czy pancakesy – swoim zapachem i smakiem świetnie potrafią nastroić na resztę dnia. Wam też polecam! Nie ma nic lepszego niż ciepłe placuszki podane z ulubioną konfiturą czy owocami, do tego dobra kawa i można ruszać dalej 🙂

Składniki:

1 szklanka mąki pszennej

1 szklanka mąki pełnoziarnistej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/3 łyżeczki sody oczyszczonej

1/3 szklanki brązowego cukru

szczypta soli

1 jajko

1,5 szklanki kefiru

3 łyżki rozpuszczonego masła

3/4 szklanki owoców czerwonej porzeczki

do podania: syrop klonowy, gęsty jogurt naturalny, świeże owoce

Pancakes-z-porzeczka Pancakes z czerwoną porzeczką

Przygotowanie:

  1. Wszystkie suche składniki mieszamy razem.
  2. W oddzielnej miseczce mieszamy kefir z jajkiem i rozpuszczonym masłem, następnie łączymy z suchymi składnikami.
  3. Na koniec dodajemy czerwoną porzeczkę i mieszamy wszystko jeszcze raz. Powinniśmy uzyskać gładką masę o konsystencji gęstej śmietany.
  4. Smażymy placuszki na rozgrzanej patelni z nieprzywierającą powłoką.
  5. Smażymy po kilka minut z dwóch stron, aż będą złociste.