Jedno z naszych ulubionych weekendowych śniadań – pancakes na kefirze z owocami leśnymi :). Usmażyłam ich tyle, że delektowaliśmy się nimi nie tylko podczas leniwych śniadań. Było warto spędzić nieco czasu przy patelni :). Placuszki wyszły delikatne i puszyste, nie za słodkie. Stworzyły doskonałą całość z owocami leśnymi i syropem daktylowym. Sporo kolorów i letnich smaków. Za tym co na talerzu, kryje się po prostu tęsknota za latem :).
Składniki:
na około 18 placków
2 szklanki mąki pszennej
szczypta soli
2 łyżki cukru trzcinowego (można dodać więcej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
3 łyżki roztopionego masła
1 szklanka kefiru
1 szklanka mleka
2 jajka
1 szklanka mrożonych owoców leśnych (latem świeżych)
dodatkowo: syrop daktylowy, mrożone owoce do podania
Przygotowanie:
- Wszystkie suche składniki wymieszaj w dużej misce. Kefir, mleko, jajko i roztopione masło wmieszaj w oddzielnym naczyniu, następnie dodaj do suchej mieszanki. Dokładnie wymieszaj trzepaczką.
- Dodaj szklankę mrożonych owoców i delikatnie wymieszaj całość.
- Na patelni z nieprzywierającą powłoką smaż równe placuszki.
- Podawaj z syropem daktylowym, owocami i gęstym jogurtem.