Pancakes na kefirze z owocami leśnymi

Jedno z naszych ulubionych weekendowych śniadań – pancakes na kefirze z owocami leśnymi :). Usmażyłam ich tyle, że delektowaliśmy się nimi nie tylko podczas leniwych śniadań. Było warto spędzić nieco czasu przy patelni :). Placuszki wyszły delikatne i puszyste, nie za słodkie. Stworzyły doskonałą całość z owocami leśnymi i syropem daktylowym. Sporo kolorów i letnich smaków. Za tym co na talerzu, kryje się po prostu tęsknota za latem :).

naleśniki-686x1024 Pancakes na kefirze z owocami leśnymi

pancake-686x1024 Pancakes na kefirze z owocami leśnymi

Składniki:

 na około 18 placków

2 szklanki mąki pszennej

szczypta soli

2 łyżki cukru trzcinowego (można dodać więcej)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/3 łyżeczki sody oczyszczonej

 3 łyżki roztopionego masła

1 szklanka kefiru

1 szklanka mleka

2 jajka

1 szklanka mrożonych owoców leśnych (latem świeżych)

dodatkowo: syrop daktylowy, mrożone owoce do podania

placki-686x1024 Pancakes na kefirze z owocami leśnymi

Przygotowanie:

  1. Wszystkie suche składniki wymieszaj w dużej misce. Kefir, mleko, jajko i roztopione masło wmieszaj w oddzielnym naczyniu, następnie dodaj do suchej mieszanki. Dokładnie wymieszaj trzepaczką.
  2. Dodaj szklankę mrożonych owoców i delikatnie wymieszaj całość.
  3. Na patelni z nieprzywierającą powłoką smaż równe placuszki.
  4. Podawaj z syropem daktylowym, owocami i gęstym jogurtem.