Owsianka dyniowo-jabłkowa

Kolejne zdrowe śniadanie zagościło u mnie w piątkowy poranek. W wydaniu typowo jesiennym, czyli owsianka dyniowo-jabłkowa. Prosta i szybka w wykonaniu, bez skomplikowanych składników. Takie śniadania lubię 😉 Płatki owsiane przestaną się Wam kojarzyć jedynie z odchudzaniem i monotonną dietą. Zdecydowanie ten przepis je odczarowuje i zamienia w pożywne śniadanie. Przy okazji zapewnimy naszemu organizmowi wiele cennych dla zdrowia składników.Miło tak zacząć dzień 🙂

Składniki:

1/2 szklanki płatków owsianych

1/2 szklanki płatków jaglanych

1 szklanka musu dyniowo-jabłkowego z tego przepisu

1/2 szklanki soku jabłkowego

1/2 łyżeczki cynamonu

1 łyżeczka miodu

1 jabłko

1 łyżka masła lub oleju kokosowego

owsianka-dyniowa Owsianka dyniowo-jabłkowa

Przygotowanie:

  1. Płatki zalewamy musem dyniowo-jabłkowym i odstawiamy na 30 minut lub całą noc.
  2. Po tym czasie dodajemy sok jabłkowy, miód oraz cynamon. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez kilka minut.
  3. Jabłko myjemy, kroimy na plasterki i pozbywamy się pestek.
  4. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju kokosowego lub masła i smażymy po minucie z każdej strony (lub nieco dłużej, jeżeli plastry są dość grube).
  5. Owsiankę przekładamy do miseczek lub ozdobnych słoiczków, dekorujemy plasterkami jabłka i podajmy.
  6. Możemy również owsiankę zabrać ze sobą do pracy lub szkoły. Wystarczy, że przełożymy do odpowiedniego pojemnika, dodamy jogurt grecki i owoce. Owsianka dyniowo-jabłkowym bardzo dobrze smakuje również na zimno, podana właśnie z jogurtem.