Ciasto orkiszowe z rabarbarem

Ciasto orkiszowe z rabarbarem można jeść bez wyrzutów sumienia, a wszystko za sprawą zdrowych składników :). Nie znajdziecie tu białej mąki i cukru, a do tego ciasto robi się naprawdę błyskawicznie. Jego przygotowanie nie sprawi Wam kłopotu – obiecuję :).

Na zdjęciach pojawiły się również moje ukochane polne kwiaty :). Czekałam na nie z utęsknieniem. Myślę, że jeszcze nie raz zobaczycie taki bukiet u mnie na blogu :).

ciasto-z-rabarbarem-686x1024 Ciasto orkiszowe z rabarbarem

ciasto-orkiszowe-686x1024 Ciasto orkiszowe z rabarbarem

Składniki:

1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej

szczypta soli

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 szklanki ksylitolu, erytrolu, cukru trzcinowego lub miodu

1/2 szklanki mleka

2 jajka

5 łyżek płynnego oleju kokosowego

łyżeczka ekstraktu waniliowego

skórka otarta z jednej cytryny

2 łodygi rabarbaru

forma na tartę lub tortownica o średnicy 26 cm (może być mniejsza)

orkiszowe-ciasto-686x1024 Ciasto orkiszowe z rabarbarem

Przygotowanie: 

  • Piekarnik nagrzej do 175 stopni.
  • Wszystkie suche składniki wymieszaj razem w misce.
  • Rabarbar obierz i pokrój na około 5 cm paski.
  • Jeżeli olej kokosowy ma stałą konsystencję, podgrzej go przez chwilę.
  • W drugiej misce wymieszaj mleko i jajka, ekstrakt waniliowy, skórkę cytrynową i olej kokosowy.
  • Do płynnych składników dodaj suche i dokładnie wymieszaj.
  • Ciasto wyłóż do formy (spód formy wyłóż papierem do pieczenia).
  • Na cieście ułóż rabarbar, delikatnie go wciskając w ciasto (patrz zdjęcie).
  • Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 35 minut, do tzw. suchego patyczka.
  • Po ostudzeniu, ciasto możesz posypać cukrem pudrem z cukru trzcinowego.
  • Możesz również użyć innych sezonowych owoców, na pewno ciasto wyjdzie pyszne.
  • Świetnie smakuje z jogurtem greckim :).