Muffinki potrójnie czekoladowe

Gdy nie wiem co upiec, nie mam czasu lub zwyczajnie chęci na przygotowywanie skomplikowanych wypieków – zawsze wybór pada na muffiny. To chyba jeden z najprostszych deserów, który potrafi być naprawdę efektowny. Idealnie sprawdzi się na co dzień i od święta. Muffinki potrójnie czekoladowe smakują wybornie!

Nie pomijajcie w przepisie sody z tego względu, że ciasto na muffiny jest ciężkie i jest ona konieczna, aby ładnie nam wyrosło. Pamiętajcie też, aby mąkę z sodą dokładnie wymieszać przed dodaniem mokrych składników i wstawić do piekarnika zaraz po przygotowaniu ciasta. Soda w zetknięciu z kwaśnym składnikiem zaczyna od razu pracować.

muffiny-potrójnie-czekoladowe Muffinki potrójnie czekoladowe

Składniki:

1 i 2/3 szklanki mąki

1/2 szklanki brązowego cukru

3 łyżki kakao

szczypta soli

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody

1 łyżka esencji waniliowej (można pominąć)

2 duże jajka

2,5 szklanki kwaśnej śmietany

100 g roztopionego masła

100 g gorzkiej czekolady, posiekanej

100 g mlecznej czekolady, posiekanej

muffiny Muffinki potrójnie czekoladowe

Przygotowanie:

  1. Składniki na muffiny powinny być w temperaturze pokojowej.
  2. W jednym naczyniu mieszamy składniki mokre: śmietanę, jajka, esencję waniliową i roztopione masło.
  3. W drugim naczyniu dokładnie mieszamy suche składniki: mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę i szczyptę soli.
  4. Łączymy zawartość obu naczyń i mieszamy do połączenia się składników, nie dłużej.
  5. Do masy dodajemy posiekaną czekoladę. Jeszcze raz mieszamy.
  6. Wypełniamy ciastem foremki na muffiny do 3/4 ich wysokości.
  7. Pieczemy w 200 stopniach przez około 25 minut. Studzimy.