Mrożona kawa zbożowa

Obecnie, gdy jestem w ciąży i nie chcę przesadzać z codzienną dawką kofeiny, ta mrożona kawa zbożowa jest dla mnie wybawieniem :). Jet szybka w przygotowaniu i idealnie sprawdza się w upalne dni, których ostatnio nie brakuje. Bardzo często podaję ją z lodami waniliowymi – to chyba moje ulubione połączenie.

DSC_1662-683x1024 Mrożona kawa zbożowa

SKŁADNIKI

4 łyżeczki kawy zbożowej

300 ml zimnej wody

2 łyżeczki cukru (można dać więcej) lub innego ulubionego słodzidła

1 łyżka ekstraktu waniliowego

mleko około 400 ml

lód

lody waniliowe

INSTRUKCJA

  • Do naczynia blendera wlej 300 ml wody, dodaj kawę, ekstrakt waniliowy i słodzidło. Miksuj przez chwilę, aż całość zmieni barwę na nieco jaśniejszą.
  • Do szklanek dodaj kilka kostek lodu oraz po gałce lodów waniliowych. Wlej mleko, mniej więcej do 3/4 wysokości szklanek. Dodaj kawę zbożową i lekko przemieszaj.
  • Gotowe :).