Makaron ryżowy z dynią i szpinakiem

Pewnie się powtórzę, ale dynia to wspaniałe warzywo! Jest nie tylko smaczna, ale i wyjątkowo zdrowa. Z dyni można przygotować praktycznie wszystko. Na słodko czy na ostro smakuje wybornie 🙂 Cały sezon możemy cieszyć się jej smakiem. Tym bardziej, że istnieje wiele ciekawych odmian dyni które urzekają różnorodnością kolorów, kształtów i smaków. U mnie często gości jako główny składnik sosów, zup  czy curry. Dzisiaj proponuję Wam makaron ryżowy z dynią i szpinakiem. Żeby nie było nudno jest również nuta kokosa i sezamu. Kuchnia nie musi być nudna i monotonna, może być zdrowo i kolorowo, a przy tym bardzo smacznie.

Składniki:

 na 2 porcje

200 g makaronu ryżowego

2 kubki pokrojonej w dość małą kostkę dyni

1/2 brokuła

2 garście szpinaku

1 mały ząbek czosnku

5 łyżek mleka kokosowego (a najlepiej zebranej z wierzchu śmietanki)

łyżka oleju kokosowego

łyżka sezamu

łyżeczka oleju sezamowego (można pominąć)

sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

makaron-ryżowy-z-dynią Makaron ryżowy z dynią i szpinakiem

Przygotowanie:

  1. Na patelnię wlewamy łyżkę oleju rzepakowego, do jeszcze zimnego dodajemy posiekany ząbek czosnku (dzięki temu nam się nie spali i nie stanie się gorzki). Chwilkę smażymy. Następnie dorzucamy dynię i smażymy kilka minut na średnim ogniu.
  2. Dodajemy brokuła podzielonego na małe różyczki i smażymy przez kilka minut, możemy podlać 3 łyżkami wody. Solimy i pieprzymy.
  3. Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  4. Do miękkich (nie rozgotowanych!) warzyw dodajemy mleko kokosowe i podprażony na suchej patelni sezam, zostawiając nieco do dekoracji. Prażenie sezamu sprawi, że będzie miał wyraźniejszy smak, jednak uważajcie aby go nie spalić. Praży się bardzo szybko.
  5. Wyłączamy gaz, dodajemy olej sezamowy oraz szpinak (nie potrzebuje gotowania, zmięknie od ciepła sosu). Na oleju sezamowym nie należy smażyć, dlatego dodaję go na sam koniec.
  6. Makaron ryżowy zazwyczaj jest bardzo długi, możecie już ugotowany pociąć nożyczkami i dopiero wtedy dodać do sosu.
  7. Całość mieszamy i posypujemy uprażonym sezamem i świeżą natką pietruszki.