Makaron z pesto i pomidorkami koktajlowymi

Makaron to moja słabość, uwielbiam go przygotowywać samodzielnie, ale często sięgam też po gotowy. Tak jest i w tym przypadku. Całe danie jest proste, robi się jej szybko i idealnie nadaje się na posiłek w tygodniu, gdy jesteśmy zabiegani. Przygotowanie trwa tyle co ugotowanie makaronu. Mimo, że makaron z pesto i pomidorkami koktajlowymi charakteryzuje prostota – na talerzu prezentuje się świetnie. Polecam i tym zabieganym i tym którzy chcą mile zaskoczyć swoich gości :).

spaghetti-686x1024 Makaron z pesto i pomidorkami koktajlowymi

Składniki:

około 400 g makaronu spaghetti lub innego ulubionego

10 pomidorków koktajlowych

– pesto z rukoli –

2 garście rukoli

2 łyżki świeżo startego parmezanu

2 łyżki pestek dyni

1 łyżeczka kaparów

2 łyżeczki soku z cytryny

1/3 łyżeczki soli

1/3 szklanki oleju rzepakowego lub dobrej oliwy

świeżo zmielony czarny pieprz

dodatkowo: parmezan i liście rukoli do dekoracji

pesto-686x1024 Makaron z pesto i pomidorkami koktajlowymi

Przygotowanie:

  • Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu nie przelewaj go zimną wodą i zostaw 3 – 4 łyżki wody z gotowania.
  • Podczas gotowania makaronu przygotuj pesto. Wszystkie składniki pesto umieść w naczyniu blendera i zmiksuj. Spróbuj, ewentualnie dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Jeżeli wyjdzie zbyt gęste możesz jeszcze dodać nieco oleju lub oliwy.
  • Pomidorki przekrój na pół i podsmaż przez chwilę na łyżeczce oleju.
  • Do ugotowanego makaronu dodaj pesto i 3 – 4 łyżki wody z gotowania – dokładnie wymieszaj. Dodaj pomidorki koktajlowe i jeszcze raz delikatnie wymieszaj.
  • Makaron podawaj z wiórkami parmezanu i rukolą. Możesz też skropić oliwą.