Lemoniada z rabarbarem i owocami leśnymi

Maj zaczął się naprawdę pięknie! Pogoda dopisuje i zachęca do spędzania wolnego czasu na świeżym powietrzu. My mamy już kilka wiosennych pikników za sobą :). Lemoniada z rabarbarem i owocami leśnymi stała się niedłącznym elementem naszych wiosennych wypadów :). Nic w tym dziwnego – doskonale gasi pragnienie i orzeźwia :). 
31444525_1778962495480353_705534732980453376_n-683x1024 Lemoniada z rabarbarem i owocami leśnymi

SKŁADNIKI

6 łodyg rabarbaru

1 szklanka owoców leśnych (u mnie mrożone)

sok z 1 cytryny

5 łyżek cukru trzicinowego

600 ml wody niegazowanej

woda lekko gazowana lub niegazowana do podania

INSTRUKCJA

  • Przygotuj bazę do lemoniady. Rabarbar pokrój na większe kawałki, przełóż do rondla i zasyp cukrem. Dodaj owoce leśne i wlej 600 ml wody. Gotuj na małym ogniu przez kilka minut. Rabarbar powinien się rozpaść. Możesz dodać nieco więcej cukru, ja lubię kwaskowaty smak lemoniady.
  • Następnie całość przetrzyj przez sito.
  • Powstałą bazę do lemoniady odstaw do ostudzenia.
  • Do dużego dzbanka lub wysokich szklanek wrzuć kostki lodu, wlej część rabarbarowej bazy i uzupełnij wodą.
  • Lemoniada najlepiej smakuje dobrze schłodzone.