Lemoniada rabarbarowa

Cudowny weekend za nami! Uwielbiam jak po przebudzeniu wychodzę na balkon i wita mnie ciepłe, wiosenne powietrze 🙂 Takich dni będzie coraz więcej, a z nimi wiele możliwości spędzania wolnego czasu na łonie natury. Leżenie na trawie i wpatrywanie się w błękitne niebo, śpiew ptaków, kąpiel w jeziorze czy przejażdżki rowerowe – małe przyjemności na które czekam cały rok. Na takie chwile zawsze jestem przygotowana 😉 Zabieram ze sobą ulubione przekąski, a gdy temperatura coraz wyższa, nie zapominam o schłodzonej lemoniadzie. Lemoniada rabarbarowa jest idealna na party w ogrodzie lub piknik za miastem. Świetnie gasi pragnienie, orzeźwia i jest dużo zdrowsza od sklepowych napojów.

Lemoniada-i-rabarbar-1024x685 Lemoniada rabarbarowa

Składniki:

1,5 litra wody mineralnej lekko gazowanej

1/2 szklanki przegotowanej wody

5 łodyg rabarbaru

skórka otarta z jednej cytryny

2 łyżki brązowego cukru lub więcej jeżeli lubimy słodsze napoje

Lemoniada-z-rabarbarem-1024x685 Lemoniada rabarbarowa

Przygotowanie:

  1. Rabarbar obieramy i kroimy w większą kostkę, dodajemy skórkę z cytryny oraz brązowy cukier, zalewamy 1/2 szklanki przegotowanej wody. Dusimy na średnim ogniu przez około 10 – 15 minut, aż rabarbar się rozpadanie.
  2. Tak przygotowany rabarbar przecieramy przez sitko, aby uzyskać jak najwięcej soku.
  3. Do tak powstałej mieszanki dodajemy 1,5 litra wody mineralnej, mieszamy i schładzamy w lodówce co najmniej godzinę. Przed podaniem możemy dodać kostki lodu.

PS Po przetarciu przez sito, na jego dnie pozostanie nam sporo miąższu, możemy dodać do niego nieco cukru i przesmażyć przez kilku minut. Dzięki temu powstanie nam szybki dżem rabarbarowy