Lekki sernik na zimno z cydrową galaretką i truskawkami

Lekki sernik na zimno z cydrową galaretką i truskawkami to świetny pomysł na letni deser. Przygotowany z najlepszymi o tej porze roku truskawkami i urozmaicony cydrową galaretką – smakuje wspaniale. Będzie piękną i jadalną ozdobą stołu podczas letnich imprez. Sernik na zimno przygotowałam nieco inaczej, zamiast sera pojawiło się mleko. Zależało mi na tym, aby całość miała lekką formę i była zjadana bez wyrzutów sumienia :).

DSC_7602-1-686x1024-1-686x1024 Lekki sernik na zimno z cydrową galaretką i truskawkami

Składniki:

– spód –

100 daktyli namoczonych przez noc

3 łyżki oleju kokosowego

1/2 szklanki płatków owsianych

1/2 szklanki wiórków kokosowych

1/2 szklanki migdałów

szczypta soli

– mleczna masa –

1 litr mleka (najlepiej pełnotłustego)

ziarenka z 1 laski wanilii (ewentualnie cukier z wanilią)

1/3 szklanki ksylitolu lub innego słodzidła

20 g żelatyny (można zastąpić agarem)

– cydrowa galarteka –

500 ml cydru jabłkowego

3 łyżki ksylitolu lub innego słodzidła

10 g żelatyny (można zastąpić agarem)

dodatkowo: 600 g truskawek + kilka truskawek do dekoracji i świeża mięta

Przygotowanie:

  • Mleko zagotuj z ziarenkami laski wanilii (samą laskę też wrzuć) i cukrem. Zdejmij z gazu. Wyjmij laskę wanilii, wsyp żelatynę i energicznie wymieszaj trzepaczką, aby nie powstały grudki. Odstaw do ostudzenia.
  • Przygotuj daktylowy  spód. Do naczynia malaksera wrzuć wiórki kokosowe,  płatki owsiane i orzechy. Dodaj szczyptę soli i zmiksuj. Następnie dodaj odsączone daktyle, olej kokosowy i ponownie zmiksuj. Powinna powstać lepka masa. Jeżeli wyjdzie zbyt sucha dodaj nieco więcej oleju lub wody z moczenia daktyli.
  • Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i zapnij obręcz tak, aby brzegi papieru wychodziły na zewnątrz formy.
  • Daktylową masą wyłóż spód tortownicy i wstaw do lodówki.
  • Jak mleczna masa zacznie tężeć. Przygotuj truskawki, pokrój je w plasterki.
  • Plasterkami truskawek wyłóż boki tortownicy, resztę wyłóż na spód daktylowy.
  • Truskawki zalej tężejącym mlekiem. Wstaw do lodówki.
  • Przygotuj cydrową galaretkę. Cydr zagotuj z cukrem, zdejmij z gazu, dodaj żelatynę i dokładnie wymieszaj trzepaczką. Nie powinno być żadnych grudek.
  • Wierzch sernika udekoruj resztą truskawek oraz miętą. Ostrożnie zalej ostudzoną i tężejącą galaretką. Wstaw do lodówki na kilka godzin.