Kruche ciastka z jagodami

Ostatnio robiąc porządki w zapasach, natknęłam się na samotny słoik gotowanych jagód, jeszcze z poprzedniego roku. Nie musiałam się długo zastanawiać co z nich przyrządzę. Przecież nie mogły się zmarnować ! Kruche ciastka z jagodami to był strzał w dziesiątkę. Jeżeli nie dysponujecie gotowanymi jagodami można użyć świeżych lub mrożonych. Sprawdzą się również inne świeże lub mrożone owoce.

kruche-ciasto-686x1024 Kruche ciastka z jagodami

Składniki:

na około 14 ciasteczek (wszystko zależy od wielkości foremki, którą będą wycinane)

2 szklanki mąki pszennej

1/2 szklanki cukru trzcinowego

1 łyżeczka cynamonu

1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

szczypta soli

150 g zimnego masła

6 łyżek lodowatej wody

około 1 szklanki gotowanych jagód (gęstej części) lub dżemu jagodowego

dodatkowo: cukier trzcinowy i 1 roztrzepane jajko

kruche-ciasteczka-686x1024 Kruche ciastka z jagodami

Przygotowanie:

  • Mąkę z cukrem oraz przyprawami posiekaj razem z masłem, dodaj lodowatą wodę i sprawnie zagnieć gładkie ciasto.
  • Ciasto dość cienko rozwałkuj, następnie  za pomocą foremki powycinaj kółka. W połowie wyciętych kółek zrób na środku nacięcia.
  • Na każde kółko bez nacięć wyłóż po 1 czubatej łyżeczce jagód, brzegi posmaruj jajkiem i przykryj drugim wyciętym kólkiem. Dociśnij brzegi ciastka widelcem, aby porządnie się zlepiły i powstał ładny wzorek. Tak samo postępuj z resztą ciasta. Jeżeli używasz świeżych owoców warto je najpierw rozgnieść delikatnie widelcem.
  • Wierzch ciasteczek posmaruj jajkiem i posyp cukrem trzcinowym. Piecz w 180 stopniach przez około 20 minut.