Jesień to czas aromatycznych wypieków, które uwielbiam :). Krucha tarta z jabłkami nie powinna Wam sprawić kłopotu, jest bardzo prosta w przygotowaniu. Możecie jednak podnieść poprzeczkę i podobnie jak ja, przygotować efektowną plecionkę. Będziecie musieli poświecić na to nieco czasu, ale uwierzcie mi – efekt końcowy Wam to wynagrodzi :). Spójrzcie tylko na zdjęcia !
Składniki:
– ciasto –
2 szklanki mąki pszennej (300 g)
200 g masła
2 łyżki cukru pudru
szczypta soli
6 łyżek zimnej wody
– nadzienie –
1 kg jabłek (szara reneta, antonówka)
łyżka cukru trzicnowego
1 łyżeczka cynamonu
kilak łyżek soku z cytryny
skórka otarta z 1 cytryny
wiórki masła
dodatkowo: 1 roztrzepane żółtko, cukier trzcinowy do posypania tarty, forma do tarty o średnicy 25 cm.
Przygotowanie:
- Mąkę wymieszaj z solą oraz cukrem pudrem, następnie posiekaj z zimnym masłem. Dodaj lodowatą wodę i szybko zagnieć gładkie ciasto. Uformuj je w kulę, spłaszcz, zawiń w folię aluminiową i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę.
- Jabłka obierz i pozbądź się gniazd nasiennych, pokrój je na ósemki. Wymieszaj z sokiem i skórką z cytryny oraz cukrem trzcinowym i cynamonem.
- Ciasto dość cienko rozwałkuj na okrąg o średnicy większej niż forma do tarty. Ciastem wyłóż formę do pieczenia. Dociśnij ciasto do boków foremki. Resztę ciasta ponownie rozwałkuj i wytnij z niego paski o różnej grubości i długości. Możesz również zapleść warkoczyki.
- Na dno formy wyłóż jabłka i rozłóż na nich wiórki masła. Z reszty ciasta zrób plecionkę (jak na zdjęciu), posmaruj ją roztrzepanym żółtkiem i posyp cukrem trzcinowym.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 40 minut.