Krem z zielonych szparagów

W końcu są – długo wyczekiwane szparagi, które po prostu uwielbiam i w maju podaję na niezliczoną ilość sposobów. Dzisiaj podsuwam Wam pomysł na bardzo prosty krem z zielonych szparagów. Idealny na majowy obiad na świeżym powietrzu lub zdrową kolację. Kilka prostych, sezonowych składników i jaki smacznych efekt końcowy :).

zupa-szparagowa-686x1024 Krem z zielonych szparagów

Składniki:

2 pęczki zielonych szparagów

2 cebule szalotki

2 małe ząbki czosnku

1 łyżka oleju

1 łyżka masła

1, 25 l domowego bulionu warzywnego lub wody

sól i świeżo zmielony czarny pieprz

2 łyżki kwaśnej śmietany (można pominąć)

dodatkowo: kilka ugotowanych szparagów i dobrej jakości oliwa

krem-ze-szparagów-686x1024 Krem z zielonych szparagów

Przygotowanie:

  • Cebulę szalotkę i czosnek dość drobno posiekaj.
  • Do garnka włóż masło i wlej oliwę, od razu dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Wrzucenie na zimny tłuszcz sprawi, że czosnek się nie spali, a całość jedynie zeszkli. Smaż na małym ogniu kilka minut.
  • Następnie dodaj posiekane szparagi i chwilę podsmaż.
  • Zalej bulionem lub wodą i gotuj do miękkości szparagów.
  • Jak szparagi zmiękną – zestaw z ognia i zmiksuj zupę. Ponownie zagotuj, dopraw solą i pieprzem. Dodaj śmietanę, już nie gotuj, jedynie wymieszaj.
  • Podawaj z kawałkami szparagów, oliwą oraz dobrym pieczywem.
  • Świetnym pomysłem będzie podanie zupy z jajkiem w koszulce.