Krem z kiszonych ogórków z salsą z jabłka, ogórka i selera naciowego

Alternatywa dla tradycyjnej zupy ogórkowej. Krem z kiszonych ogórków z salsą z jabłka, ogórka i selera naciowego zaskoczy Was świeżym i wyjątkowym smakiem. Dodatkowo zaopatrzycie się w porządną dawkę witaminy C. W końcu nie od dziś wiadomo, że kiszonki są bardzo zdrowe i jak najczęściej powinny gościć na naszych stołach.

DSC_5407-686x1024 Krem z kiszonych ogórków z salsą z jabłka, ogórka i selera naciowego

SKŁADNIKI

3 duże ziemniaki

biała część małego pora

1 mała cebula

1 łodyga selera naciowego

2 marchewki

6 dużych ogórków kiszonych

1 litr wody

– salsa –

3 małe ogórki kiszone

1 łodyga selera naciowego

1/2 jabłka

2 łyżki posiekanego koperku

INSTRUKCJA

  • Obierz ziemniaki, marchewki, pora i cebulę. Umyj selera naciowego.
  • Wszystkie warzywa posiekaj w drobną kostkę. Ogórki kiszone zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  • W garnku rozgrzej 2 łyżki oleju rzepakowego, dodaj posiekane warzywa i smaż, aż nabiorą złotego koloru.
  • Warzywa zalej litrem wody i gotuj na małym ogniu do miękkości warzyw.
  • Pod koniec dodaj starte ogórki kiszone, zagotuj. Zestaw z ognia i zmiksuj całość na gładki krem. Spróbuj, ewentualnie nieco dopraw pieprzem. Ponownie zagotuj zupę.
  • Przygotuj salsę. Ogórki cienko obierz, następnie posiekaj w drobną kostkę. Tak samo postępuj z jabłkiem i selerem naciowym. Dodaj posiekany koperek i wymieszaj.
  • Krem z kiszonych ogórków podawaj z salsą z jabłka, ogórka i selera naciowego. Możesz skropić dobrą oliwą.

DSC_5410-686x1024 Krem z kiszonych ogórków z salsą z jabłka, ogórka i selera naciowego