Korzenne fit ciasto dyniowo – bananowe

Obłędnie pyszne i mocno wilgotne korzenne fit ciasto dyniowo – bananowe. Ciasto jest proste w wykonaniu i można je zrobić bez użycia miksera. Długo zachowuje świeżość i cały czas pozostaje wilgotne. Wspaniale pachnie korzennymi przyprawami. Uwielbiam takie wypieki. Bardzo polecam. Można jeść bez wyrzutów sumienia :).

korzenne-fit-ciasto-1-686x1024 Korzenne fit ciasto dyniowo - bananowe

Składniki:

 2 szklanki mąki żytniej

1 łyżeczka cynamonu

1/2 łyżeczki imbiru

1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej

1/3 łyżeczki mielonego kardamonu

1/2 szklanki grubo posiekanych orzechów włoskich

szczypta soli

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

1 szklanka puree z dyni

1 duży banan

2 jajka

3 – 4 łyżki miodu

1/3 szklanki oleju kokosowego

dodatkowo: 100 g gorzkiej czekolady (minimum 70%), garść orzechów włoskich

korzenne-fit-ciasto-2-686x1024 Korzenne fit ciasto dyniowo - bananowe

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
  2. Mąkę żytnią wymieszaj razem z sodą, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodaj przyprawy korzenne oraz posiekane orzechy włoskie i jeszcze raz wymieszaj.
  3. W większym naczyniu zmiksuj razem jajka z puree dyniowym i bananem, olejem kokosowym oraz miodem.
  4. Dodaj suche składniki i wymieszaj, by nie było grudek.
  5. Ciasto przełóż do foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj powierzchnię.
  6. Piecz 45 – 50 minut do tzw. suchego patyczka.
  7. Następnie wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
  8. W kąpieli wodnej rozpuść gorzką czekoladę i polej nią ciasto. Posyp posiekanymi orzechami.