Koktajl z jeżyn

Czas na wiosenne porządki i przegląd zamrażarki. Jeżeli latem robiliście zapasy, to teraz jest najlepszy moment aby je wykorzystać :). Wiosnę czuć w powietrzu, jednak na soczyste, letnie owoce musimy jeszcze poczekać i po prostu uzbroić się w cierpliwość. Ten czas mogą nam umilić mrożone owoce, które o tej porze są naprawdę dobrą alternatywą. Moja propozycja na wykorzystanie takich owoców to koktajl z jeżyn. Nie należy się bać mrożonek, owoce zamrożone tuż po zbiorach zachowują walory zdrowotne i smakowe świeżych owoców. Jeżyny są źródłem żelaza, potasu i witaminy C. Z kolei – nielubiane przez wielu  – drobne pestki jeżyn świetne wpływają na perystaltykę jelit, a co za tym idzie pobudzają trawienie. Poza tym to dobry pomysł na urozmaicenie codziennej diety i wprowadzenie do niej nieco koloru. W końcu jemy również oczami.

To co, zabieramy się za miksowanie ? 🙂

smoothie-686x1024 Koktajl z jeżyn

Składniki:

na 2 porcje

2 szklanki kefiru

1 szklanka mrożonych jeżyn (u mnie Hortex)

2 łyżki płatków owsianych

1 -2 łyżki syropu daktylowego lub innego, ulubionego słodzidła

koktajl-1-689x1024 Koktajl z jeżyn

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki koktajlu umieść w naczyniu blendera i miksuj do momenty uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji.
  2.  Spróbuj, ewentualnie dodaj więcej syropu daktylowego lub miodu.
  3. Jeżeli koktajl wyjdzie zbyt gęsty dodaj nieco mleka lub wody mineralnej. Udekoruj owocami i podawaj.
  4. Smacznego !