Kokosowe naleśniki z truskawkami

Jestem ogromną fanką naleśników, nie byłabym sobą gdybym nie wykorzystała sezonu truskawkowego i nie zrobiła naleśników z ich dodatkiem. Oprócz smakowitych truskawek dochodzi tutaj jeszcze jeden wspaniały składnik – kokos. To połączenie sprawdza się idealnie. W czerwcu takie śniadanie jest wręcz wskazane :). Bardzo polecam, na pewno nie pożałujecie :). Kokosowe naleśniki z truskawkami zajmują u mnie wysoką pozycję na liście śniadań do powtórzenia. Najbliższy weekend jest świetną okazją, aby ponownie je upiec i podać z najlepszymi o tej porze truskawkami.

nalesniki-kokosowe-2-686x1024 Kokosowe naleśniki z truskawkami

Składniki:

1 szklanka mąki pszennej

3 łyżki ksylitolu lub innego słodzidła

szczypta soli

2 łyżki wiórków kokosowych

1 i 1/2 szklanki mleka kokosowego

2 jajka

łyżka oleju kokosowego

600 g truskawek

świeża mięta

1 łyżka esencji waniliowej

łyżka ksylitolu lub innego słodzidła

Przygotowanie:

  • Zmiksuj wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe. Odstaw na co najmniej 15 minut, aby ciasto odpoczęło.
  • Pokrój truskawki w plasterki, dodaj liście świeżej mięty, wanilię oraz cukier i delikatnie wymieszaj.
  • Naleśniki smaż na złoto, na patelni z nieprzywierającą powłoką.
  • Podawaj z aromatycznymi truskawkami.
  • Możesz również podać z lodami lub jogurtem greckim :).