Jestem ogromną fanką naleśników, nie byłabym sobą gdybym nie wykorzystała sezonu truskawkowego i nie zrobiła naleśników z ich dodatkiem. Oprócz smakowitych truskawek dochodzi tutaj jeszcze jeden wspaniały składnik – kokos. To połączenie sprawdza się idealnie. W czerwcu takie śniadanie jest wręcz wskazane :). Bardzo polecam, na pewno nie pożałujecie :). Kokosowe naleśniki z truskawkami zajmują u mnie wysoką pozycję na liście śniadań do powtórzenia. Najbliższy weekend jest świetną okazją, aby ponownie je upiec i podać z najlepszymi o tej porze truskawkami.
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
3 łyżki ksylitolu lub innego słodzidła
szczypta soli
2 łyżki wiórków kokosowych
1 i 1/2 szklanki mleka kokosowego
2 jajka
łyżka oleju kokosowego
600 g truskawek
świeża mięta
1 łyżka esencji waniliowej
łyżka ksylitolu lub innego słodzidła
Przygotowanie:
- Zmiksuj wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe. Odstaw na co najmniej 15 minut, aby ciasto odpoczęło.
- Pokrój truskawki w plasterki, dodaj liście świeżej mięty, wanilię oraz cukier i delikatnie wymieszaj.
- Naleśniki smaż na złoto, na patelni z nieprzywierającą powłoką.
- Podawaj z aromatycznymi truskawkami.
- Możesz również podać z lodami lub jogurtem greckim :).