Kanapka z wyczesaną wieprzowiną

Wyczesana wieprzowina inaczej nazywana pulled pork to nic innego, jak długo pieczone mięso wieprzowe (możemy wybrać łopatkę, karkówkę). Bardzo łatwa potrawa, ale wymagająca sporo czasu i cierpliwości. Z tego powodu długo odwlekałam jej zrobienie 🙂 Zapewniam jednak, że warto 🙂 Kanapka z wyczesaną wieprzowiną, to tylko jedna z propozycji w jakich możemy wykorzystać, tak przygotowane mięso. Warta jednak wypróbowania 🙂 Taka kanapka spokojnie zastąpi nam obiad 🙂 Jest w niej dużo wolno pieczonej wieprzowiny oraz sporo dodatków. Jednym z ciekawszych jest pesto z naci młodej marchwi 🙂 Brzmi dziwnie? Uwierzcie na słowo, że pesto jest pyszne 😉 Poza wieprzowiną nadaje charakteru całości. Przepis już niedługo na blogu. Innym sposobem na wyczesaną wieprzowinę jest podanie jej w tortilli, czy z puree ziemniaczanym i powstałym z pieczenia sosem.

kanapka-z-wyczesaną-wieprzowiną Kanapka z wyczesaną wieprzowiną

Składniki:

na 5 ogromnych kanapek

1 kg łopatki wieprzowej

500 ml bulionu warzywnego

250 ml wytrawnego czerwonego wina (można pominąć i zastąpić bulionem)

2 łyżeczki soli morskiej

1 łyżeczka nasion kopru włoskiego (lub kolendry)

kilka gałązek świeżego rozmarynu lub tymianku

2 marchewki

2 cebule

ząbki z połowy główki czosnku

ulubione pieczywo

pesto ( u mnie  z naci marchewki)

masło

dodatki: pomidor, ogórek, czerwona cebula, sałata, rukola, kilka plastrów sera

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzewamy do maksymalnej temperatury.
  2. Zaczynamy od przygotowania wyczesanej wieprzowiny. Jeżeli mamy łopatkę ze skórą, nacinamy ją wzdłuż, aby przyprawy mogły wniknąć w mięso. Sól morską ucieramy razem z koprem włoskim w moździerzu. Następnie dokładnie nacieramy nią mięso.
  3. Na spód żaroodpornego naczynia kładziemy pokrojone na duże kawałki cebule, marchewki i nieobrane, jedynie rozgniecione ząbki czosnku. Dorzucamy świeże zioła. Zalewamy bulionem i pieczemy w maksymalnej temperaturze przez 10 – 15 minut, aż skóra zacznie się rumienić. Następnie obniżamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy przez około 4- 5 godzin, aż mięso zacznie się rozpadać. Na ostatnią godzinę pieczenia dolewamy czerwone wino. Jak podczas pieczenia mięso zacznie się za bardzo rumienić, możecie je przykryć folią aluminiową.
  4. Po upieczeniu mięso odstawiamy po przykryciem, aby odpoczęło.
  5. Przygotowujemy sos. W naczyniu po pieczeniu rozgniatamy tłuczkiem pozostałe w nim warzywa razem z sosem. Następnie przelewamy przez sito. Jeżeli chcemy uzyskać gęsto sos, możemy go nieco podgotować i ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
  6. Wieprzowinę dzielimy widelcem, tak jak byśmy chcieli wyczesać mięso. Postrzępione kawałki wieprzowiny polewamy sosem i podajemy w kanapce z ulubionymi dodatkami.