Jogurt z rabarbarem i szybką granolą

Jak co piątek witam Was zdrowym śniadaniem 🙂 Dzisiaj proponuję jogurt z rabarbarem i szybką granolą. Ostatnio bardzo spodobało mi się połączenie rabarbaru i kokosa, które idealnie zagrało w muffinkach z rabarbarem. Postanowiłam je wykorzystać i w tym przepisie robiąc kokosową granolę. Moje śniadania zazwyczaj opierają się na jogurcie naturalnym, dlatego bardzo lubię go urozmaicać poprzez dodanie świeżych owoców, granoli, musów, czy tak jak dzisiaj karmelizowanego rabarbaru. Nie lubię gotowych jogurtów owocowych, dużo w nich niepotrzebnych i nie zawsze zdrowych składników. Jeżeli chodzi o dodatki wolę korzystać z owoców sezonowych lub mrożonych, taki jogurt smakuje lepiej, a ja mam pewność co jem 🙂 Was też zachęcam do próbowania różnych połączeń z naturalnym jogurtem, codziennie możemy sobie urozmaicać ten produkt i nie musi być nudno 🙂 Dodatkowym plusem jest fakt, że taki posiłek możemy przygotować na wieczór, a rano cieszyć się jego smakiem.

Rabarbar-1024x685 Jogurt z rabarbarem i szybką granolą

Składniki:

2 porcje

200 g jogurtu naturalnego

2 łodygi rabarbaru

szklanka płatków owsianych

pół szklanki wiórków kokosowych

1 łyżka oleju kokosowego

1 łyżka syropu klonowego lub miodu

1 łyżka brązowego cukru

Przygotowanie:

  1. Płatki owsiane mieszamy z wiórkami kokosowymi, dodajemy łyżkę oleju kokosowego oraz syrop klonowy lub miód. Wszystko dokładnie mieszamy, aby płatki w całości były pokryte olejem. Następnie mieszankę przekładamy na rozgrzaną patelnię i smażymy kilka minut, aż płatki staną się chrupiące i złociste.
  2. Rabarbar myjemy i obieramy. Kroimy w słupki, dodajemy do niego łyżkę cukru. Następnie dusimy na patelni do miękkości, uważając, aby rabarbar nam się nie rozpadł.
  3. Następnie w słoikach układamy warstwami jogurt, kokosową granolę, oraz rabarbar. Podajemy od razu wtedy granola pozostanie chrupiąca, ale równie dobrze smakuje na drugi dzień.
  4. Jeżeli zostanie nam nieco granoli, przechowujemy ją w szczelnym pojemniku kilka dni.