Jogurt grecki z orzechami w karmelu i truskawkami

Sama już nie wiem, czy to śniadanie czy deser, a może po prostu deser na śniadanie ? 🙂 W każdym razie wspaniały w swej prostocie, zdrowy i pyszny – jogurt grecki z orzechami w karmelu i truskawkami. Samo zdrowie na talerzu. Macie dowolność w wyborze owoców, obecnie jest szeroki wybór. Jak nie będziecie mieć pomysłu czym uraczyć swoich gości w gorący, letni dzień, to jogurt w takim wydaniu sprawdzi się idealnie :). Prosto, smacznie, najlepiej !

Składniki:

na 2 porcje

400 g jogurtu greckiego

2 garście ulubionych orzechów ( u mnie pekany i nerkowce)

2 łyżki miodu

świeże owoce ( u mnie truskawki i czereśnie)

jogurt-grecki-686x1024 Jogurt grecki z orzechami w karmelu i truskawkami

Przygotowanie:

  • Jogurt grecki wyłóż do ozdobnych głębokich talerzy.
  • Miód podgrzej na patelni, dodaj orzechy. Zwiększ ogień i chwilę mieszaj, aż miód się skarmelizuje.
  • Orzechy w karmelu wyłóż na papier do pieczenia i poczekaj aż karmel zastygnie. Następnie połam go na mniejsze kawałki i ułóż na jogurcie greckim. Dodaj pokrojone, świeże owoce. Możesz też orzechy wyłożyć bezpośrednio na jogurt i poczekać, aż karmel zastygnie.
  • Podawaj.