Sama już nie wiem, czy to śniadanie czy deser, a może po prostu deser na śniadanie ? 🙂 W każdym razie wspaniały w swej prostocie, zdrowy i pyszny – jogurt grecki z orzechami w karmelu i truskawkami. Samo zdrowie na talerzu. Macie dowolność w wyborze owoców, obecnie jest szeroki wybór. Jak nie będziecie mieć pomysłu czym uraczyć swoich gości w gorący, letni dzień, to jogurt w takim wydaniu sprawdzi się idealnie :). Prosto, smacznie, najlepiej !
Składniki:
na 2 porcje
400 g jogurtu greckiego
2 garście ulubionych orzechów ( u mnie pekany i nerkowce)
2 łyżki miodu
świeże owoce ( u mnie truskawki i czereśnie)
Przygotowanie:
- Jogurt grecki wyłóż do ozdobnych głębokich talerzy.
- Miód podgrzej na patelni, dodaj orzechy. Zwiększ ogień i chwilę mieszaj, aż miód się skarmelizuje.
- Orzechy w karmelu wyłóż na papier do pieczenia i poczekaj aż karmel zastygnie. Następnie połam go na mniejsze kawałki i ułóż na jogurcie greckim. Dodaj pokrojone, świeże owoce. Możesz też orzechy wyłożyć bezpośrednio na jogurt i poczekać, aż karmel zastygnie.
- Podawaj.