Jesienne curry z dynią, jarmużem i kalafiorem

Jesienne curry z dynią, jarmużem i kalafiorem – jak sama nazwa wskazuje – nie ma lepszej pory na to danie. Kremowy sos i najlepsze sezonowe warzywa. Wyszło naprawdę pysznie. Przepis nie jest skomplikowany, nie musicie się martwić, że przygotowanie tego curry zajmuje Wam dużo czasu. Idealne danie na początek tygodnia.

DSC_2732-686x1024 Jesienne curry z dynią, jarmużem i kalafiorem

 

Składniki:

2 kubki posiekanej dyni

1/3 kalafiora

1 batat

10 brukselek

2 garście porwanego na mniejsze części jarmużu

1 cebula

2 ząbki czosnku

2 cm kawałek imbiru

1 puszka mleka kokosowego

1/2 puszki wody

1 łyżeczka zielonej pasty curry (można pominąć)

2 łyżki masła orzechowego

1 łyżka oleju rzepakowego lub kokosowego

sól i świeżo zmielony czarny pieprz

płatki chilli

1 łyżeczka kurkumy

dodatkowo: ugotowany ryż

Przygotowanie:

  • Cebulę, imbir i czosnek posiekaj dość drobno.
  • Podziel kalafiora na małe różyczki, batata pokrój w kostkę. Brukselki przekrój na pół.
  • Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, dodaj posiekaną cebulę, czosnek, imbir oraz pastę curry i smaż 2 – 3 minuty na małym ogniu. Dodaj 2 łyżki masła orzechowego, kurkumę, płatki chilli i wymieszaj.
  • Dorzuć posiekaną dynię, batata i kalafior, smaż 2 minuty.
  • Całość zalej mleczkiem kokosowym i gotuj około 12 minut. Warzywa powinny zmięknąć, dodaj brukselkę i gotuj jeszcze kilka minut, pod koniec gotowania dodaj jarmuż dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
  • Podawaj z ryżem.