Jajka zapiekane w kokilkach

Kolejny przepis, który świetnie nadaje się zarówno na śniadanie, jak i lekką kolację. Możemy ten przepis traktować jako podstawową recepturę i zmieniać składniki w zależności od tego, na co w danym momencie mamy ochotę. W krótkim czasie mamy smaczny posiłek, zapewne dla wielu z Was ma to bardzo duże znaczenie.

2016-01-23-11.35.17-1-1-1024x576 Jajka zapiekane w kokilkach

 

Składniki:

Przepis na 2-3 porcje

3 jajka w temperaturze pokojowej

3 plastry szynki długo dojrzewającej (parmeńska, szwarcwaldzka, serrano)

3 posiekane suszone pomidory

2 garście młodego szpinaku

1/2 szklanki startego ulubionego sera (u mnie cheddar, może być parmezan)

3 łyżeczki masła

3 kokilki do zapiekania

świeżo zmielony pieprz

3 kromki razowego chleba

Przygotowanie:

  1. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Kokilki smarujemy 2 łyżkami masła.
  2. Na patelni rozpuszczamy łyżeczkę masła, dodajemy umyty i osuszony szpinak. Dusimy około 1 minuty, aż zmięknie. Przekładamy do kokilek, na to szynkę, suszone pomidory, posypujemy serem i wbijamy jajka. Całość doprawiamy pieprzem. Możemy również skropić olejem z suszonych pomidorów.
  3. Kokilki wkładamy do żaroodpornego naczynia, do którego wlewamy tyle wrzącej wody, aby sięgała do połowy naszych kokilek. Zabieg ten sprawi, że jajka szybciej się zetną.  Pieczemy około 10 minut do momentu, aż białka będą ścięte, a żółtko nadal płynne.
  4. W między czasie kroimy pieczywo na paski i wkładamy do piekarnika, tak by powstały grzanki. Uważając by ich nie spalić.
  5. Tak przygotowane jajka podajemy z razowymi grzankami.

Wskazówki: szynkę możemy zastąpić łososiem, szpinak jarmużem,. Jeżeli nie posiadamy kokilek zastąpmy je filiżankami z grubej porcelany. Pamiętajmy by nie używać soli, szynka, suszone pomidory i ser cheddar są wystarczająco słone. Zamiast szynki długo dojrzewającej, świetnie sprawdzi się wędzona.

 

2016-01-23-11.38.14-1-1024x576 Jajka zapiekane w kokilkach