Jajka zapiekane w awokado

Tak się składa, że zawsze o tej porze roku szukam pomysłów na zdrowe, warzywne dania. Mój organizm wraz z przyjściem wiosny automatycznie domaga się czegoś lżejszego. Wy też tak macie? Owsiankę na śniadanie zastępuję jogurtem z nasionami chia oraz świeżymi owocami, zamiast zimowych, ciężkich dań pojawiają się różnego rodzaju sałatki, dania z dużą ilością warzyw i kasz. Jajka zapiekane w awokado to właśnie jedna ze zdrowych i smacznych propozycji na wiosenny posiłek 🙂 W tym przepisie użyłam jajek przepiórczych, ale możecie użyć zwykłych. Pamiętajcie jednak, że należy powiększyć miejsce w awokado do którego wbijemy jajko, będzie trzeba też odlać nieco białka.

001.-1024x685 Jajka zapiekane w awokado

Składniki:

1 awokado

2 jajka przepiórcza (lub 2 zwykłe)

kilka pomidorków koktajlowych

kilka rzodkiewek

szczypiorek i natka pietruszki

sól i pieprz

dobra oliwa

008.NEF_-1024x685 Jajka zapiekane w awokado

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Awokado kroimy na pół, wyjmujemy pestkę. Do miejsca po pestce wbijamy jajko przepiórcze. Jeżeli używamy zwykłych jajek, należy powiększyć otwór do którego wbijemy jajko. Solimy i pieprzymy. Przekładamy do żaroodpornego naczynia. pieczemy około 5 – 10 min w zależności od tego, jakie żółtko chcemy uzyskać. Jeżeli używamy zwykłych jajek, czas pieczenia należy nieco wydłużyć.
  2. Po upieczeniu posypujemy warzywami oraz posiekanymi ziołami. Polewamy dobrej jakości oliwą lub olejem. Ja użyłam oleju rydzowego.

 

014.NEF_-1024x685 Jajka zapiekane w awokado