Jagodowe smoothie z dodatkiem fiołków

Pierwszy wpis z cyklu „zdrowe śniadanie”, dzisiaj jagodowe smoothie z dodatkiem fiołków :). Co tydzień w piątek będę umieszczać przepisy na zdrowe śniadania, mam nadzieję, że będziecie tutaj regularnie zaglądać. Myślę, że piątek jest idealnym dniem, aby zaplanować sobie sobotnie lub niedzielne śniadanie. Zazwyczaj w weekend mamy więcej chęci i czasu, aby przygotować poranny posiłek i zjeść go w miłej i spokojnej atmosferze. Zatem zapraszam Was na moje piątkowe śniadania :).

Kwiecień uwielbiam za fiołki! Pięknie pachną i wyglądają. Niestety, czas w którym możemy się nimi cieszyć bardzo szybko mija. Ja staram się ich słodki aromat i ciekawy smak zatrzymać na dłużej. Aromatyzuję nimi miód, w lodówce czeka również masełko fiołkowe. Fiołki mają właściwości uspokajające, z kwiatów możemy przygotować syrop od kaszlu, stosować przy bezsenności. Nie bez powodu w starożytnej Grecji fiołka wonnego uważano za święty kwiat :). Pomysłów na niego mam wiele, brakuje niestety tylko czasu ;). Dzisiaj szybkie i pyszne jagodowe smoothie z nutą fiołków :).

002.NEF_-1024x685 Jagodowe smoothie z dodatkiem fiołków

Składniki:

2 porcje

220 g naturalnego jogurtu

1/2 szklanki jagód (o tej porze mrożone)

1 banan

ewentualnie 2 łyżki miodu do posłodzenia

dodatki:

płatki owsiane

świeże owoce

jadalne kwiaty (u mnie fiołki, mogą być bratki)

orzechy

nasiona chia

Przygotowanie:

  1. Jogurt miksujemy z jagodami i bananem. Możemy dodać miód, jeżeli owoce są mało słodkie.
  2. Jagodowe smoothie przelewamy do miseczek, dekorujemy ulubionymi dodatkami. U mnie świeże owoce, migdały, fiołki oraz nasiona chia.