Jabłka w cieście piernikowym

Jabłka w cieście piernikowym to dla mnie smak dzieciństwa. Pyszne o tej porze jabłka w połączeniu z korzenną przyprawą stanowią ideał wśród jesiennych deserów 🙂

jabłka-w-cieście-piernikowym Jabłka w cieście piernikowym

herbata Jabłka w cieście piernikowym

Składniki:

na 2 porcje 

1/2 szklanki mąki pszennej

szczypta soli

1/2 łyżeczki przyprawy do piernika

1/3 łyżeczki cynamonu

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

łyżka brązowego cukru (jeżeli jabłka są bardzo słodkie można pominąć)

1/2 szklanki mleka

1 jajko

skórka otarta z 1 pomarańczy *

2 duże jabłka

masło klarowane lub olej rzepakowy do smażenia

cukier puder do podania

Przygotowanie:

  1. Przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Wszystkie suche składniki mieszamy w misce, dodajemy mleko, skórkę pomarańczową oraz jajko. Łączymy składniki za pomocą rózgi kuchennej lub miksera. Odstawiamy.
  2. Jabłka obieramy (można też zostawić skórkę, robiłam w dwóch wersjach obie dobre). Kroimy na dość cienkie plastry. Następnie za pomocą nakrętki od butelki, wycinamy otwory w miejscu gniazd nasiennych, aby się ich pozbyć.
  3. Na patelni rozgrzewamy masło lub olej rzepakowy.
  4. Plastry jabłka obtaczamy w cieście i układamy na patelni, smażymy na rumiano z obu stron. Czynność powtarzamy z pozostałymi plastrami.
  5. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

* Jak ścieramy skórkę z cytrusów pamiętajmy, aby nie ścierać białej części (albedo) ponieważ jest ona gorzka i sprawi, że całość będzie mało smaczna.