Dzisiaj w kuchni uruchomiłam ciasteczkową produkcję :). Co najmniej kilka blach ciastek wyszło z piekarnika :). Między innymi te imbirowe ciasteczka, które będą doskonałym mikołajkowym prezentem dla moich bliskich. Lubicie dostawać własnoręcznie robione prezenty? Ja bardzo, a jeszcze większą radość sprawia mi ich robienie :). Grudniu jak dobrze, że jesteś!
SKŁADNIKI
200 g mąki pszennej
100 g zimnego masła
50 g cukru pudru
1,5 łyżeczki mielonego imbiru
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
1 żółtko
2 łyżki zimnej wody
INSTRUKCJA
- Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem, solą, mielonym imbirem i cynamonem. Dodaj pokrojone w kostkę masło i szybko posiekaj nożem. Dodaj żółtko, wodę i zagnieć gładkie ciasto. Następnie uformuj w kulę, spłaszcz i wstaw do lodówki na godzinę.
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
- Ciasto bardzo cienko rozwałkuj. Za pomocą foremek wytnij dowolne kształty.
- Piecz przez około 10 – 15 minut, aż ciasteczka nabiorą delikatnie złotego koloru.
- Po wyjęciu z piekarnika będą jeszcze miękkie, w trakcie studzenia zaczną twardnieć.
- Ostudzone możesz posypać cukrem pudrem.