Imbirowe ciasteczka

Dzisiaj w kuchni uruchomiłam ciasteczkową produkcję :). Co najmniej kilka blach ciastek wyszło z piekarnika :). Między innymi te imbirowe ciasteczka, które będą doskonałym mikołajkowym prezentem dla moich bliskich. Lubicie dostawać własnoręcznie robione prezenty? Ja bardzo, a jeszcze większą radość sprawia mi ich robienie :). Grudniu jak dobrze, że jesteś!

DSC_4615-2-686x1024 Imbirowe ciasteczka

SKŁADNIKI

200 g mąki pszennej

100 g zimnego masła

50 g cukru pudru

1,5 łyżeczki mielonego imbiru

1/2 łyżeczki cynamonu

szczypta soli

1 żółtko

2 łyżki zimnej wody

INSTRUKCJA

  • Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem, solą, mielonym imbirem i cynamonem. Dodaj pokrojone w kostkę masło i szybko posiekaj nożem. Dodaj żółtko, wodę i zagnieć gładkie ciasto. Następnie uformuj w kulę, spłaszcz i wstaw do lodówki na godzinę.
  • Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
  • Ciasto bardzo cienko rozwałkuj. Za pomocą foremek wytnij dowolne kształty.
  • Piecz przez około 10 – 15 minut, aż ciasteczka nabiorą delikatnie złotego koloru.
  • Po wyjęciu z piekarnika będą jeszcze miękkie, w trakcie studzenia zaczną twardnieć.
  • Ostudzone możesz posypać cukrem pudrem.