Grillowana pierś z kurczaka z młodą marchewką

Wiosna i jesień na talerzu 🙂 Mimo, że wiosnę mamy już za oknem, na pachnące nią warzywa będziemy musieli jeszcze nieco poczekać. Ja jednak będąc na poznański targu, młodym marchewkom nie mogłam się oprzeć 🙂 Od razu zainspirowały mnie do zrobienia tego dania. W mojej mini spiżarni czekała również dynia piżmowa i zrobiło się pomarańczowo na talerzu ;)Grillowana pierś z kurczaka z młodą marchewką i dynią, to świetna propozycja na obiad lub kolację, doskonale smakuje i pięknie się prezentuje. Polecam!

 

Składniki:

Na 2 porcje

pierś z kurczaka

6 młodych marchewek z nacią

3 średniej wielkości młode ziemniaki

¼ dyni piżmowej

łyżka świeżo startego imbiru

2 łyżki soku z pomarańczy

łyżeczka suszonego tymianku

1,5 łyżeczki ziaren kolendry rozdrobnionych w moździerzu

sól i pieprz

około 4 łyżek oleju (u mnie rzepakowy)

Sos jogurtowy

kubeczek jogurtu naturalnego

sól i pieprz

łyżka soku z cytryny

2 łyżki posiekanej natki pietruszki031.NEF_-1024x685 Grillowana pierś z kurczaka z młodą marchewką

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
  2. Marchew dokładnie myjemy szczoteczką do warzyw lub druciakiem, nie obieramy . Przycinamy nać tak, aby nieco jej zostało jak na zdjęciu. Osuszamy, przyprawiamy solą, pieprzem, imbirem oraz sokiem pomarańczowym. Skrapiamy łyżką oleju, dokładnie obtaczamy w nim marchew. Pieczemy 30 – 45 minut w zależności od grubości marchewek.
  3. Dynię kroimy na ćwiartki, nie obieramy, przyprawiamy łyżeczką kolendry, solą oraz pieprzem. Skrapiamy łyżką oleju.
  4. Ziemniaki myjemy, jeżeli są młode nie obieramy, kroimy na średniej wielkości kawałki, przyprawiamy solą, pieprzem skrapiamy łyżką oleju.
  5. Pierś dzielimy na dwa cieńsze filety, solimy i pieprzymy, dodajemy tymianek, resztę kolendry oraz łyżkę oleju. Całość dokładnie mieszamy, aby filety były całe pokryte przyprawami.
  6. Mniej więcej w połowie pieczenia (po około 15 minutach) dodajemy do marchewek, ziemniaki oraz dynię.
  7. Jogurt mieszamy z łyżką cytryny, solą pieprzem oraz świeżą natką pietruszki (zostawiając trochę do dekoracji).
  8. Jak wszystkie warzywa będą miękkie, rozgrzewamy patelnię grillową (jeżeli nie mamy możemy użyć zwykłej), następnie smażymy filety przez 3 do 5 minut z każdej strony (czas zależy od grubości filetów). Na filetach powinny pojawić się złote paski. Jeżeli nie jesteśmy pewni czy pierś jest upieczona, wbijmy w najgrubszą część mięsa nóż. Sok jaki wypłynie z mięsa powinien być przezroczysty.
  9. Całość po upieczeniu podajemy z sosem jogurtowym.