Frytki z topinambura

Jeżeli jeszcze nie mieliście do czynienia z topinamburem, zrobienie z niego pieczonych frytek to dobra opcja na początek 🙂 Frytki z topinambura mają delikatnie orzechowy smak, są chrupiące z wierzchu i puszyste w środku. Tak naprawdę wystarczy sól, pieprz i olej, aby smakowały naprawdę dobrze. Poza tym pieczenie wynosi każde warzywo na wyższy poziom, sprawia, że jest dużo bardziej wyraziste w smaku, nabiera niesamowitej słodyczy, musicie spróbować 🙂 Topinambur, inaczej słonecznik bulwiasty ma wyjątkowe właściwości. Obniża poziom cukru we krwi, reguluje ciśnienie i obniża cholesterol. Warto go włączyć do codziennej diety.

Zbliża się majówka, jeżeli planujecie jakiś wypad za miasto i piknik, na pewno myślicie o tym, co zabrać ze sobą do jedzenia. Frytki z topinamburu, to jedna z moich propozycji, którą na pewno włączę do majówkowego menu. Prostota i szybkość w wykonaniu tego przepisu sprawiają, że mamy zdrową i nieskomplikowaną przekąskę. Dodajmy do tego sos jogurtowy i robi się jeszcze smaczniej 🙂

084.NEF_-1024x685 Frytki z topinambura

Składniki:

500 g topinambura

sól morska

świeżo mielony czarny pieprz

2 łyżki oleju rzepakowego

Sos jogurtowy:

kubeczek jogurtu greckiego

sól i pieprz

garść posiekanej natki pietruszki

2 łyżki soku z cytryny

oliwa do smaku

Przygotowanie:

  1. Topinambur myjemy dokładnie szczoteczką do warzyw, nie obieramy. Osuszamy papierowym ręcznikiem.
  2. Wszystkie składniki sosu mieszamy razem.
  3. Topinambur kroimy na ćwiartki lub jeszcze mniejsze kawałki, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy olej i dokładnie mieszamy.
  4. Wykładamy topinambur na formę pokrytą papierem do pieczenia.
  5. Pieczemy przez 20 – 25 minut w temperaturze 190 stopni.
  6. Podajemy z sosem jogurtowym