Fit batony na dobry początek tygodnia

Bardzo lubię tego typu przekąski. Fit batony domowej roboty są przede wszystkim zdrowe i to je odróżnia od tych kupnych, gdzie zdrowie kończy się jedynie na nazwie. Moja propozycja to idealna opcja, gdy łapie nas głód i kiedy chcemy dodać sobie energii. To także szybkie i energetyczne śniadanie :). Możecie dowolnie komponować składniki – to już zależy od waszych smakowych upodobań. Ja podaję mój podstawowy przepis, od czasu do czasu sama go urozmaicam suszoną żurawiną, wiórkami kokosowymi lub orzechami laskowymi:).

014-1024x685 Fit batony na dobry początek tygodnia

015-1024x685 Fit batony na dobry początek tygodnia

Składniki:

1 szklanka płatków owsianych

1 szklanka poppingu z amarantusa

1/2 szklanki płatków jaglanych

1/2 szklanki podprażonych i posiekanych orzechów nerkowca

1/2 podprażonych nasion słonecznika

1/2 szklanki siemienia lnianego

szczypta soli

2 banany

2 łyżki jogurtu greckiego

ewentualnie miód lub syrop klonowy

1/2 tabliczki czekolady ( ja użyłam gorzkiej)

025-1-1024x685 Fit batony na dobry początek tygodnia

Przygotowanie:

  1. Wszystkie suche składniki mieszamy w dużej misce.
  2. W blenderze miksujemy banany z jogurtem greckim, jeżeli lubicie bardzo słodkie batony, możecie dodać miód. Ja jednak uważam, że banany nadają fit batonom wystarczającą słodycz.
  3. Banany mieszamy z sypkimi składnikami, tak by całe były pokryte płynną masą.
  4. Masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy keksowej, ja akurat miałam podłużną formę na tartę, która również się sprawdziła. Wygładzamy wierzch.
  5. Pieczemy przez 35 minut w 180 stopniach, tak by wierzch się zrumienił.
  6. W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę, którą dekorujemy batony po ostudzeniu.
  7. Batony z wierzchu są chrupiące w środku lekko wilgotne.

044-1024x685 Fit batony na dobry początek tygodnia