Dutch Baby

Dutch Baby – jakie to dobre ! Żałuję, że tak późno wzięłam się za pieczonego naleśnika ;). Teraz to nadrabiam i serwuję go regularnie. Jeżeli marzy Ci się leniwe, pyszne śniadanie to ten naleśnik będzie idealny i lepiej upiecz dwie porcje. Jedna to zdecydowanie za mało ;).

pieczony-nalesnik-686x1024 Dutch Baby
talerzyki w gwiazdki Green Gate, kolekcja Nova Gold – www.villanostalgia.pl

Składniki:

ciasto

1/2 szklanki mąki pszennej

1/2 szklanki mleka 2%

szczypta soli

2 łyżki cukru

1 łyżka ekstraktu waniliowego lub łyżeczka cynamonu

2 jajka

dodatkowo: 2 łyżki masła

dodatki

ulubione owoce

konfitura

kompot ( u mnie ze śliwek)

cukier puder

DSC_3497.NEF_-686x1024 Dutch Baby
talerzyki w gwiazdki Green Gate, kolekcja Nova Gold – www.villanostalgia.pl

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Wstaw do niego okrągłą blachę lub żeliwną patelnię aby się nagrzała.
  2. Do miski lub naczynia blendera wsyp mąkę, cukier i sól. Dodaj mleko, jajka i ekstrakt waniliowy.
  3. Miksuj do połączenia się składników (około 15 sekund). Odstaw na 15 minut.
  4. Po 15 minutach na rozgrzaną formę wrzuć 2 łyżki masła i wylej ciasto.
  5. Piecz przez około 20 – 25 minut.
  6. Ciasto w piekarniku zacznie mocno rosnąć. Po wyjęciu opadnie, nie przejmuj się to normalne.
  7. Podawaj z ulubionymi dodatkami, u mnie był to domowy kompot ze śliwek :).