Domowa przyprawa do piernika

Wspaniała, aromatyczna – i co ważne – domowa przyprawa do piernika! Niezbędnik w świątecznej kuchni. Idealny nie tylko do wypieków, ale również gorącej czekolady i kawy. Bardzo polecam, te sklepowe często zawierają w sobie cukier i wypełniacz w postaci mąki – a chyba nie na tym Ci zależy ? 🙂 Pamiętaj, że nie musisz sztywno trzymać się proporcji. Skomponowałam mieszankę, która smakowo mi odpowiada i sprawdziła się już w nie jednym wypieku. Śmiało możesz zmieniać te proporcje i skomponować przyprawę jedyną w swoim rodzaju 🙂

przyprawa-do-piernika-686x1024 Domowa przyprawa do piernika

Składniki:

5 lasek cynamonu

1 łyżeczka całych goździków

3 ziela angielskie

1/2 łyżeczki nasion kolendry

2 anyże gwiazdkowe

1,5 łyżeczki nasion kardamonu

1/2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu

1 łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej

2 łyżeczki mielonego imbiru

Przygotowanie:

  1. Wszystkie przyprawy umieść w młynku do kawy lub moździerzu. Ja osobiście wolę młynek, jest to zdecydowanie szybszy i łatwiejszy sposób. Oczywiście ucierając korzenne przyprawy w moździerzu, efekt będzie praktycznie taki sam – będzie Cię to jednak kosztować zdecydowanie więcej pracy i czasu 🙂
  2. Jeżeli smak przyprawy nie do końca będzie Ci odpowiadał – możesz go modyfikować – dodając więcej cynamonu lub innej wyrazistej przyprawy.
  3. Niektórzy do mieszanek nie dodają kolendry i ziela angielskiego, ja jednak uważam, że te przyprawy wzbogacają smak mieszanki.
  4. Gotową przyprawę do piernika przechowujemy w szczelnie zamykanym pojemniku.