Czekoladowy pudding z tapioki

Słowo tapioka brzmi nieco egzotycznie, jednak to nic innego jak skrobia z manioku. Sprzedawana jest w postaci ziaren lub mąki i co ważne dla wielu osób cierpiących na alergie pokarmowe nie zawiera glutenu. Nie zawiera również cholesterolu. Mąki możemy używać do zagęszczania zup lub sosów, ja natomiast na potrzeby tego przepisu wykorzystałam granulat. Czekoladowy pudding z tapioki (poza czasem namaczania ziaren), to super szybki i prosty w wykonaniu przepis. Mimo, że nazwa nieco egzotyczna zapewniam, że cena tapioki nie zrujnuje Waszego budżetu 🙂 Niski koszt, a do tego jedna torebka grysiku starczy nam na wiele porcji. Można zatem szaleć ze smakami i eksperymentować z dodatkami 🙂 Tapioka staje się coraz bardziej popularna, dostaniemy ją zarówno w sklepach internetowcy, jak również stacjonarnych ze zdrową żywnością lub kuchnią orientalną.

czekoladowy-pudding-z-tapioki Czekoladowy pudding z tapioki

Składniki:

400 ml mleka (może być roślinne)

1/4 szklanki drobnej tapioki

1 łyżka syropu klonowego lub innego ulubionego słodzidła

3 kostki czekolady gorzkiej minimum 70%

świeże maliny

ziarna granatu

gorzka czekolada do dekoracji

mięta do dekoracji

pudding Czekoladowy pudding z tapioki

Przygotowanie:

  1. Tapiokę namaczamy w mleku przez minimum godzinę.
  2. Po tym czasie zagotowujemy całość, dodając łyżkę syropu klonowego. Zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez 15 minut.
  3. Pod sam koniec gotowania dodajemy 3 kostki gorzkiej czekolady, całość energicznie mieszamy.
  4. Przelewamy do ozdobnych słoiczków lub szklanek, studzimy i wkładamy do lodówki do schłodzenia.
  5. Przed podaniem dodajemy na wierzch maliny, granat, posiekaną czekoladę oraz miętę do dekoracji.