Inspiracją do tego dania było zdjęcie tradycyjnych uszek z czerwonym barszczem. Jadąc pociągiem przeglądałam gazetę o tematyce kulinarnej, mój wzrok przyciągnęła intensywna czerwień barszczu i piękne, lepione z niezwykłą starannością uszka. Tak się złożyło, że byłam na etapie szukania wyjątkowego deseru, którym mogłabym zaskoczyć moich gości.
Pomyślałam, dlaczego by nie zrobić małego przekrętu i nie zamienić tradycyjnego wigilijnego dania w elegancki deser? To był strzał w dziesiątkę ! 🙂 Czekolada i truskawki to dla mnie połączenie idealne. Całość zachwyca i cudownie smakuje.
Składniki:
na 6 porcji
150 g mąki pszennej
100 ml ciepłej wody
szczypta soli
1 łyżka kakao w proszku
1 tabliczka czekolady karmelowej (odkładamy 2 kostki do dekoracji)
125 g serka śmietankowego typu Philadelphia
125 g twarogu tłustego
2 szklanki mrożonych truskawek
kilka listków świeżej mięty lub melisy do dekoracji
Przygotowanie:
- Przygotowujemy nadzienie. Mieszamy oba rodzaje sera, dodajemy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę. Można całość zmiksować dla gładkiej konsystencji.
- W dużej misce mieszamy mąkę, kakao oraz sól. Zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto (trwa to około 5 min).
- Przy pomocy wałka lub maszynki do makaronu cienko rozwałkowujemy ciasto. Z ciasta wycinamy małe kółka, na każde nakładamy farsz i sklejamy uszka. Gotujemy w lekko osolonej wodzie, aż uszka wypłyną na wierzch.
- Rozmrożone truskawki miksujemy na mus, ewentualnie dosładzamy, jeżeli są mało słodkie. Na tak powstały mus wykładamy uszka. Całość dekorujemy świeżą miętą lub melisą oraz posiekaną karmelową czekoladą.