Cynamonowe tosty francuskie z truskawkami

Tosty na słodko to jedno z moich ulubionych weekendowych śniadań. Teraz, gdy mamy takie bogactwo świeżych owoców – jeszcze chętniej sięgam po przepis na cynamonowe tosty francuskie z truskawkami. Was również do tego zachęcam. Kto by się przejmował kaloriami ;). Tak przygotowane tosty rozpływają się w ustach, a  z dodatkiem sezonowych owoców smakują najlepiej. Zapewniam, że będą znikać z tempie ekspresowym :).

DSC_1620-2-683x1024 Cynamonowe tosty francuskie z truskawkami

SKŁADNIKI

1 chałka

3 jajka

100 ml śmietanki kremówki

płaska łyżeczka cynamonu

1 łyżka ekstraktu waniliowego (można pominąć lub zastąpić cukrem z prawdziwą wanilią)

1 płaska łyżka cukru trzcinowego

masło klarowane do smażenia

dodatkowo: 3 szklanki pokrojonych truskawek, 2 łyżki cukru trzcinowego, 1 łyżka ekstraktu waniliowego

INSTRUKCJA

  • Truskawki wymieszaj z cukrem oraz ekstraktem waniliowym i odstaw na 15 minut aby puściły sok.
  • Chałkę pokrój na średniej grubości kromki.
  • Jajka roztrzep razem ze śmietanką i cukrem, cynamonem i ekstraktem waniliowym.
  • Na patelni rozgrzej masło, kromki maczaj w masie jajecznej i smaż z obu stron na złoto.
  • Podawaj z truskawkami, posypane cukrem pudrem. Możesz też dodatkowo posypać podprażonymi płatkami migdałów i podać z jogurtem greckim.