Clafoutis z morelami i lawendą

Clafoutis to pyszny, mało skomplikowany wypiek. Ulubiony deser francuskich gospodyń :). Tradycyjna receptura mówi o dodaniu czereśni lub wiśni. Powstało jednak tyle wariacji na temat tego deseru, że dzisiaj już nikogo nie dziwi dodatek śliwek, jeżyn czy malin. Ja dzisiaj proponuję Wam moją ulubioną wersję clafoutis z morelami i lawendą. Tak z lawendą ! To naprawdę pyszne połączenie i świetny pomysł na wykorzystanie lawendy w kuchni. Jeżeli skończy się sezon na morele, spróbujcie tego deseru  z innymi owocami, a lawendę zastąpcie ekstraktem waniliowym :). Będzie równie pysznie. Smacznego !
clafoutis-686x1024 Clafoutis z morelami i lawendą

Składniki:

– ciasto –

1 i 1/4 szklanki śmietanki kremówki lub mleka

1/3 szklanki cukru trzcinowego

1/2 szklanki mąki pszennej

szczypta soli

3 jajka

– dodatkowo –

1 łyżeczka suszonej lawendy (można pominąć)

 10 moreli

2 łyżki masła

garść podprażonych płatków migdałowych

cukier puder do posypanie clafoutis

Przygotowanie:

  • Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
  • Na patelni żeliwnej lub w innym naczyniu żaroodpornym rozgrzej 2 łyżki masła, dodaj wypestkowane i przekrojone na pół morele. Smaż około 2 minut, następnie dodaj suszoną lawendę i całość przemieszaj.
  • Wszystkie składniki ciasta zmiksuj na gładką masę.
  • Tak przygotowaną masą zalej podsmażone morele, wierzch posyp podprażonymi płatkami migdałowymi i wstaw do piekarnika na 40 – 45 minut. Wierz powinien być pięknie rumiany.
  • Clafoutis najlepiej smakuje na ciepło, posypany cukrem pudrem. Świetny dodatkiem będzie kulka lodów waniliowych :).