Ciasteczka owsiane z czekoladą

Bardzo proste w wykonaniu bezglutenowe, ciasteczka owsiane z czekoladą ponownie pieką się w piekarniku :). Posmakowały nam na tyle, że robię je raz w tygodniu :). Postanowiłam podzielić się przepisem również z Wami. Kiedy najdzie Was nagła ochota na słodkie – przepis będzie jak znalazł. Zapewniam, nie zawiedziecie się 🙂
DSC_3265-686x1024 Ciasteczka owsiane z czekoladą

 

DSC_3278-2-685x1024 Ciasteczka owsiane z czekoladą

SKŁADNIKI

200 g masła

1 duże jajko

1 łyżeczka esencji waniliowej

2 szklanki płatków owsianych (bezglutenowych)

1 szklanka mąki gryczanej

1/2 szklanki cukru trzcinowego

szczypta soli

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

100 g gorzkiej czekolady (minimum 70%)

* jeżeli nie jesteś alergikiem możesz użyć mąki pszennej i zwykłych płatków owsianych

INSTRUKCJA

  • Piekarnik nagrzej do 160 stopni.
  • Gorzką czekoladę posiekaj dość drobno.
  • Masło z cukrem trzcinowym utrzyj na puch. Następnie dodaj jajko i esencję waniliową, chwilę miksuj na wysokich obrotach. Dodaj płatki owsiane, mąkę gryczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i solą. Miksuj jedynie do połączenia się składników.
  • Dodaj posiekaną czekoladą i wymieszaj łopatką.
  • Z masy formuj kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczając je układaj na blasze do pieczenia.
  • Piecz przez około 15 minut.
  • Po wyjęciu z piekarnika ciastka będą bardzo miękkie, zaczną jednak twardnieć podczas studzenia.