Buraczane gnocchi

Gnocchi to po włosku po prostu „kluski”. Istnieje wiele metod ich wykonania, ja dzisiaj podam Wam mój ulubiony przepis, który nieco zmodyfikowałam dodając puree z buraka. Gnocchi są bardzo podobne do kopytek (poznańskich szagówek), jednak są dużo bardziej delikatne, wręcz rozpływają się w ustach. Ze względu na swój apetyczny kolor i wyjątkowy smak, doskonale nadają się na romantyczną kolację. Przepis na gnocchi robi się bardzo prosto, z tłuczonych ziemniaków, jajek, mąki i podstawowych przypraw. Ważne, aby ziemniaki nie miały w sobie zbyt wiele wody, dzięki czemu użyjemy dużo mniej mąki. Sekretem dobrych gnocchi jest upieczenie ziemniaków lub ugotowanie ich na parze w mundurkach. Ja użyję tej drugiej metody. Ich zrobienie wymaga nieco wprawy, trzeba obserwować ciasto – możecie potrzebować mniej mąki niż podaję w przepisie. Jeżeli nie macie ochoty na dodatek buraka, zastąpcie go ziemniakiem, powstaną w ten sposób klasyczne gnocchi.

 

2016-02-08-06.52.45-1-819x1024 Buraczane gnocchi

Składniki:

Przepis na 6 niedużych porcji

5 średnich ziemniaków

1 średni burak (ugotowany lub upieczony)

1 duże żółtko

2 – 3 garście mąki (dodatkowo do podsypywania podczas wałkowania)

sól i pieprz

1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej

Sos:

10 łyżek śmietany kremówki (30%)

4 łyżki sera gorgonzola

1 łyżka masła

listki świeżego oregano lub majeranku

sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w mundurkach na parze przez około 40 minut (czas gotowania zależy od wielkości ziemniaków). Po tym czasie sprawdzamy, czy są miękkie.
  2. Ugotowanego lub upieczonego buraka miksujemy na puree, odsączamy dokładnie na sicie. Przepis na pieczone buraki podaję tutaj (https://www.sloneslodkimprzeplatane.pl/oblednie-czekoladowe-ciasto-z-dodatkiem-burakow/).
  3. Ugotowane ziemniaki odstawiamy na kilka minut, aby odrobinę przestygły. Zdejmujemy skórkę z jeszcze ciepłych  ziemniaków i przekładamy do miski z puree buraczanym. Dodajemy łyżeczkę soli, szczyptę pieprzu, gałkę muszkatołową, żółtko i tyle mąki, aby masa się połączyła. Mąkę dodajemy stopniowo, najpierw jedną garść, jeżeli ciasto będzie bardzo się lepić dodajemy więcej mąki. Zagniatamy ciasto, gotowe powinno być zwarte i suche.
  4. Ciasto dzielimy na 4 części, z każdej na podsypanym mąką blacie formujemy wałek. Każdy wałek kroimy na kluseczki o długości około 2,5 cm., przekładamy je na tacę wysypaną mąką i wstawiamy do lodówki by odpoczęły na 10 minut.
  5. W tym czasie przygotowujemy sos. Do garnka wrzucamy masło, gorgonzolę oraz wlewamy śmietankę, przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i szczyptą soli. Podgrzewamy na małym ogniu. Mieszamy składniki, aby ser całkowicie się rozpuścił i powstał gładki sos.
  6. Gnocchi gotujemy partiami w osolonym wrzątku do wypłynięcia (około 3 minut), następnie ostrożnie je wyjmujemy i osączamy z wody. Gnocchi po ugotowaniu są bardzo delikatne i tak też trzeba się z nimi obchodzić.
  7. Podajemy wymieszane z sosem serowym, posypane świeżymi ziołami.

Wskazówki: gdyby ciasto było za suche dodajemy więcej wody lub odrobinę mąki, jeżeli zbyt wilgotne. Gdybyście nie byli pewni konsystencji ciasta, możecie zrobić kluskę na próbę i sprawdzić, jak się rozpadanie trzeba dodać więcej mąki.