Buddha bowl

Miska pełna zdrowia czyli buddha bowl.  Buddha bowls to miski pełne rozmaitości, które zawojowały media społeczenościowe. Nic w tym dziwnego ! Pełne odżywczych składników – prezentują się świetnie :). To chyba najpiękniejsze miski świata. Wypełnione po brzegi warzywami stanowią wartościowy i zbilansowany posiłek. Termin „buddha bowl” oznacza po prostu miskę Buddy, powinna być wypełniona po brzegi najlepszymi dla zdrowia składnikami. W głównej mierze składa się z kolorowych warzyw, pełnoziarnistych zbóż i wartościowego białka. Idealnym źródłem białka będzie ciecierzyca lub soczewica. Należy sięgać również po kasze na przykład jaglaną, komosę ryżową lub gryczaną niepalona. Nie pomijajcie warzyw liściastych: szpinaku, jarmużu czy sałaty masłowej. Komponując swoją miskę zdrowia nie zapominajcie o zdrowych tłuszczach, które są niezbędne w prawidłowych procesach trawiennych. W mojej buddha bowl znalazło się zarówno cudowne awokado, jak i olej rzepakowy. Ze względu na to, że to miska rozmaitości starajcie się łączyć różne smaki, kolory i faktury :).


buddha-bowl-z-bobem-686x1024 Buddha bowl

Składniki:

na 2 porcje

1 pomidor malinowy

garść pomidorków papryczkowych

1 zielony ogórek

duża garść liści szpinaku

250 g ugotowanego bobu

250 ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki)

1 awokado

2 łyżki białego sezamu

1/2 szklanki białej komosy ryżowej

– sos ziołowy –

garść mięty

garść oregano

4 łyżki oleju rzepakowego

2 łyżki soku z cytryny

sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

  • Komosę opłucz pod bieżącą wodą, przesyp do rondelka zalej 1 szklanką wody i dopraw solą. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez około 15 – 20 minut
  • Przygotuj sos, wszystkie składniki przełóż do naczynia blendera i zmiksuj. Spróbuj i ewentualnie jeszcze dopraw solą i pieprzem.
  • Ogórka i pomidora malinowego pokrój w dość grubą kostkę. Pomidorki papryczkowe przekrój na pół.
  • Awokado przekrój na pół, pozbądź się pestki i za pomocą łyżki wyjmij miąższ. Następnie połówki awokado obtocz w nasionach sezamu.
  • Tak przygotowane składniki ułóż w miskach (patrz zdjęcie) na środku układając awokado. Podawaj z ziołowym sosem, Możesz, tak jak ja wlać część sosu do awokado w miejsce po pestce.