Bruschetta z bobem

Bruschetta z bobem to symbol prostego jedzenia, które latem celebruję 🙂 Obecnie mamy wspaniałe bogactwo produktów, moja głowa jest pełna pomysłów, jedynie brakuje mi czasu na ich realizację 🙂 Lato jest piękne, nie tylko przez swój krajobraz, ale również przez to wszystko co nam oferuje w postaci warzyw i owoców. Dania staję się nieskomplikowane, proste. Czasem wystarczy pomidor skropiony dobrą oliwą, a do tego chrupiąca bagietka, młode ziemniaki z koperkiem i kefirem czy czereśnie zjadane w ogromnych ilościach 🙂 Lato uwielbiam właśnie za prostotę w kuchni. Mała ilość produktów w jednym daniu, a takie bogactwo smaków, które zostają z nami na kolejne pory roku i za którymi tęsknimy czekając ponownie na ciepłe dni.

Bruschetta-z-bobem Bruschetta z bobem

Składniki:

1 długa bagietka

3 szklanki bobu

ser feta

kilka łyżek dobrej oliwy

sok z 1/2 cytryny

sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

ząbek czosnku

Przygotowanie:

  1. Zagotowujemy wodę na bób, solimy. Wrzucamy bób i gotujemy około 6-7 minut. Ja osobiście lubię jak jest jeszcze lekko al dente.
  2. Kiedy bób się gotuje, kroimy bagietkę na ukos, aby uzyskać, jak największe kromki. Skrapiamy oliwą i grillujemy na patelni z obu stron kilka minut. Następnie nacieramy ząbkiem czosnku.
  3. Ugotowany bób obieramy. Skrapiamy oliwą, dodajemy sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem.
  4. Na kromkach układamy bób, na wierzch kruszymy ser feta, podajemy.