Brownie z czerwoną porzeczką

Kiedy przychodzi ochota na coś słodkiego, albo mam niezapowiedzianą wcześniej wizytę, zawsze mogę liczyć na ten przepis 🙂 Jest mało skomplikowany, ekspresowy i zawsze wychodzi 🙂 O każdej porze roku może być inny. Zimą dodaję skórkę pomarańczową, orzechy, a latem świeże owoce. Czasem piekę klasyczne bez dodatków. Brownie z czerwoną porzeczką kusi swoim intensywnym smakiem czekolady, która idealnie komponuje się z kwaskowatą porzeczką. Jest pysznie wilgotne, a jeżeli przekroczymy czas pieczenia też będzie dobre 🙂 Taki jego urok 🙂 Nam jednak najlepiej smakuje, jak jest lekko niedopieczone 🙂

brownie-z-porzeczkami Brownie z czerwoną porzeczką

Składniki:

6 jaj

200 g czekolady gorzkiej (minimum 70%)

200 g masła

1/2 szklanki cukru (można dodać więcej)

100 mąki pszennej

około 1/2 szklanki czerwonej porzeczki pozbawionej szypułek

brownie Brownie z czerwoną porzeczką

Przygotowanie:

  1. Masło z czekoladą roztapiamy w kąpieli wodnej, następnie studzimy.
  2. Jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę (zajmie to kilka minut).
  3. Do masy jajecznej przelewamy ostudzoną czekoladę z masłem. Całość dokładnie miksujemy.
  4. Na koniec do masy czekoladowej przesiewamy mąkę pszenną i miksujemy do połączenia się składników.
  5. Tak powstałe ciasto wylewamy do niedużej formy, której spód wykładamy papierem do pieczenia. Do masy wciskamy owoce czerwonej porzeczki.
  6. Pieczemy w 200 stopniach przez około 16-18 minut, ciasto z zewnątrz ma być lekko chrupiące w środku natomiast ma pozostać wilgotne, dlatego istotne jest pilnowanie czasu pieczenia. Nie bójmy się, że ciasto jest surowe, taki jego urok 🙂
  7. Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem