Bezglutenowe placuszki z makiem

Bezglutenowe placuszki z makiem to świetny pomysł na lekkie i zdrowe śniadanie, bez dodatku cukru. Robi się je w kilka minut, a smakują naprawdę dobrze. Czasem warto poszukać innego źródła słodyczy niż zwykły biały cukier. Owoce są do tego świetne zarówno świeże, jak i suszone. Eksperymentujcie, próbujcie i szukajcie swoich smaków :).

DSC_2521-1-687x1024 Bezglutenowe placuszki z makiem

Składniki:

1 duży banan

2 jajka

skórka otarta z 1 pomarańczy

1 łyżka mielonego maku (wolnego od zanieczyszczeń

3 łyżki mąki kokosowej

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1,2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)

szczypta soli

dodatkowo: jogurt grecki i owoce do podania

 

Przygotowanie:

  1. W naczyniu blendera zmiksuj banana z jajkami oraz skórką pomarańczy.
  2. Dodaj oba rodzaj mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli oraz mielony mak. Dokładnie wymieszaj.
  3. Smaż na rozgrzanej patelni z nieprzywierającą powłoką, około 2 minuty z każdej strony.
  4. Podawaj z ulubionymi owocami i jogurtem greckim. Świetna będzie też domowa konfitura.

btn Bezglutenowe placuszki z makiemimp Bezglutenowe placuszki z makiem