Bezglutenowe pancakes

Klasyczne amerykańskie śniadanie z małym przekrętem w postaci mąki ryżowej i mleczka kokosowego. Idealne dla osób dbających o sylwetkę lub cierpiących na nietolerancję glutenu. W tym przepisie użyłam również bezglutenowego proszku do pieczenia, nie wszyscy zdają sobie sprawę, że ten tradycyjny go zawiera. Dla osób mających jedynie chęć na coś w stylu fit – nie ma to dużego znaczenia, jednak dla tych, którzy cierpią na nietolerancję glutenu – ma znacznie większe. Mąka ryżowa – zwłaszcza ta pełnoziarnista, zawiera w sobie wiele cennych dla naszego zdrowia składników. Nie ma w niej cholesterolu, zawiera witaminy z grupy B, magnez, błonnik i fosfor. Dla wielu jej cena jest za wysoka, jednak możemy zrobić ją sami poprzez zmielenie ziaren ryżu w młynku do kawy. Warto również zwrócić uwagę na skład mleczka kokosowego, niestety często dostępne w sklepach zawiera różnego rodzaju stabilizatory, substancje zagęszczające. Tak naprawdę w dobrej jakości produkcie powinien być jedynie ekstrakt z miąższu kokosa. W domowych warunkach również możemy uzyskać mleczko kokosowe, zalewając wiórki kokosowe wodą, a później miksując je blenderem. Obecnie w internecie znajdziemy wiele metod jego przygotowania. Bezglutenowe pancakes są naprawdę pyszne i sycące – idealne na śniadanie.

2016-02-10-11.46.20-1-576x1024 Bezglutenowe pancakes

Składniki:

Na około 3 porcje

1 szklanka mąki ryżowej (użyłam pełnoziarnistej)

3/4 szklanki mleczka kokosowego

2 jajka

1 łyżka esencji waniliowej ( można pominąć)

2 łyżki brązowego cukru(możemy też użyć miodu, syropu klonowego lub innego słodu)

szczypta soli

1,5 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia (dla osób cierpiących na nietolerancję)

olej kokosowy lub masło do smażenia (nie używamy, jeżeli posiadamy dobrą patelnię z nieprzywierającą powłoką)

ulubione owoce, miód i jogurt grecki do podania

2016-02-10-11.48.57-1-769x1024 Bezglutenowe pancakes

Przygotowanie:

  1. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, szczyptę soli i proszek do pieczenia.
  2. Mleczko kokosowe możemy wcześniej podgrzać, aby uzyskać jednolitą konsystencję.
  3. Roztrzepujemy jajka, dodajemy do nich esencję waniliową oraz mleczko kokosowe. Całość przelewamy do miski z sypkimi składnikami i wszystko mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
  4. Na średnim ogniu rozgrzewamy patelnię (możemy dodać olej kokosowy lub masło) i smażymy pancakes na złoty kolor z obydwu stron.
  5. Najlepsze są podawane na ciepło z ulubionymi owocami, jogurtem greckim, polane miodem lub syropem klonowym.