Batony miodowo orzechowe – zjedliśmy wszystkie w mgnieniu oka :). Idealne na piknik lub jako przekąska do pracy czy szkoły. W kryzysowych sytuacjach mogą również zastąpić śniadanie. Gdy znudzi nam się przepis bazowy, możemy go urozmaicić suszonymi owocami lub czekoladą :). Przepis jest bardzo prosty i nie sprawi Wam kłopotu :).
SKŁADNIKI
1 i 1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
1 szklanka płatków owsianych zwykłych
mała szczypta soli
1 szklanka orzechów (u mnie pół na pół orzechy laskowe i nerkowce)
2 łyżki płynnego oleju kokosowego
3/4 szklanki miodu (użyłam miodu wielokwiatowego marki Huzar)
* użyłam szklanki o pojemności 250 ml
INSTRUKCJA
- W misce wymieszaj płatki owsiane z solą oraz z grubsza posiekanymi orzechami.
- Wlej płynny olej kokosowy oraz miód (warto go przed użyciem lekko podgrzać, aby nabrał płynnej konsystencji). Całość dokładnie wymieszaj. Powinna powstać lepka masa.
- Masę przełóż do podłużnej formy na tartę lub na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (od Ciebie zależy kształt batonów) i wyrównaj powierzchnię.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz przez około 15 – 20 minut, aż batony nabiorą złotego koloru.
- Po ostudzeniu masę potnij na kawałki(batony).