Batoniki figowe

Batoniki figowe to doskonała przekąska w ciągu dnia, ale również świetny pomysł na jadalny prezent. Wystarczy ładnie zapakować, przewiązać sznureczkiem i gotowe :). Batoniki długo zachowują świeżość i dostarczają sporo energii.

figowe-batoniki-686x1024 Batoniki figowe

Składniki:

 200 g suszonych fig

1/2 szklanki ziaren słonecznika

1/2 szklanki migdałów

1/2 szklanki sezamu

szczypta soli

1 szklanka płatków owsianych

3 łyżki oleju kokosowego

gorąca woda do namoczenia fig

batony-figowe-686x1024 Batoniki figowe

Przygotowanie:

  1. Figi pokrój na kawałki i zalej gorącą wodą. Odstaw na 30 minut.
  2. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  3. Do naczynia blendera lub malaksera przełóż nasiona słonecznika, migdały i zmiksuj na grubą mąkę. Dodaj płatki owsiane, sól oraz sezam i dokładnie wymieszaj.
  4. Figi zmiksuj razem z 3 łyżkami wody z moczenia. Dodaj olej kokosowy oraz pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj.
  5. Masę przełóż do płaskiej blaszki, keksówki lub podłużnej foremki do tarty wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Ugnieć i wyrównaj łyżką.
  7. Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz około 20 – 25 minut do delikatnego zrumienienia.
  8. Po tym czasie wyjmij z piekarnika i studź w blasze przez 10 minut. Jeszcze ciepłą masę pokrój na podłużne batony i zostaw, aby całkowicie wystygły.

btn Batoniki figoweimp Batoniki figowe