Babka muślinowa inaczej petynetowa

Staropolski wypiek – babka muślinowa, inaczej zwana petynetową. Przepis czasochłonny z dużą ilością żółtek, ale wart tego czasu oczekiwania i ubijania ;). Babka drożdżowa jest tak pyszna, że jedynie ubrana w skórkę cytrynową i świeże, wiosenne kwiaty :). Damy jej ciepło, ciszę i spokój podczas wyrastania, a odwdzięczy się pięknym aromatem i delikatnością. Długo zachowa również świeżość.

babka-710x1024 Babka muślinowa inaczej petynetowa

Składniki:

12 żółtek

150 g cukru

130 g mąki

60 ml mleka

25 g świeżych drożdży

50 g masła

do wyboru: skórka z cytryny lub pomarańczy, esencja waniliowa, bakalie, cukier puder

* podane w przepisie składniki są na małą formę do babki, jeżeli dysponujesz większą to należy podwoić ilość składników

* do dekoracji użyłam jadalnych kwiatów forsycji i fiołka wonnego

babka-wielkanocna-686x1024 Babka muślinowa inaczej petynetowa

Przygotowanie:

  • Podgrzej mleko, dodaj do niego po łyżce mąki i cukru oraz pokruszone drożdże, wymieszaj. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Do miski wsyp cukier i dodaj żółtka, miskę ustaw nad garnkiem z parującą wodą. Ważne, aby miska nie dotykała wody.
  • Ubijaj trzepaczką lub mikserem do uzyskania jasnej, gęstej i puszystej masy. Zajmie to około 10 minut.
  • Po tym czasie odstaw miskę, aby masa ostygła.
  • W tym czasie rozpuść masło i również przestudź.
  • Do ciepłej, ale nie gorącej masy jajecznej dodaj resztę mąki, zaczyn i miksuj przez około 2 – 3 minuty.
  • Następnie dodaj masło i skórkę otartą z cytryny  i miksuj przez kolejne 2 – 3 minuty.
  • Powstałe ciasto będzie płynne, dlatego nie będzie się nadawało do ręcznego wyrabiania. Przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 2 godziny do podwojenia swojej objętości.
  • Wyrośnięte ciasto wymieszaj i przelej do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Ponownie przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia swojej objętości.
  • Piecz w 150 – 160 stopniach przez około 35 – 40 minut. Babka muślinowa za sprawą dużej ilości żółtek szybko się rumieni, a więc miej na nią oko :).